Samsun'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyelerinden oluşan bir grup bisikletlinin basın açıklamasında, "Bisikletliye yönelik tacize, şiddete hayır. Trafikte saygı bisikletlinin hakkı" mesajı verildi.

Kurtuluş Yolu'nda toplanan grup adına basın açıklamasını okuyan Merve İhtiyaroğlu, bir süre önce Atakum ilçesi Karakavuk Mahallesi Kavşağı'nda, Ondokuz Mayıs Moutain Bike (MTB) ekibine yapılan sözlü taciz ve devamında gerçekleşen bıçaklı saldırıyı kınadıklarını söyledi.

Bisikletlilere yönelik yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade eden İhtiyaroğlu, "Vücutlarının çeşitli yerlerinden ağır şekilde yaralanan bisikletli arkadaşlarımız ve ailelerine geçmiş olsun dileğinde bulunuyorum" dedi.

YOLLAR YETERSİZ
Mahkeme süreci devam eden bu olayın takipçisi olduklarını vurgulayan İhtiyaroğlu,"Bu olay bizlere Samsun'daki mevcut bisiklet yollarının yetersizliğini gösterirken, buradan yetkili mercilere bir kez daha sesleniyoruz. Bu ve benzeri çirkin saldırıların gerçekleşmemesi adına gerekli önlemlerin alınması, mevcut önlemlerin geliştirilmesi ve caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Mevcut bisiklet yollarının amacı dışında kullanıldığı, sahil güvenliğini sağlamakla görevli zabıta memurlarının bisiklet yollarının güvenliğini sağlamak isterken bu yollarda motosiklet kullanmalarının olumsuz örnek teşkil ettiği açıkça ortadadır" diye konuştu.

SAĞ ŞERİT BİSİKLETLİLERİN
İhtiyaroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu yanlış uygulamanın yetkililer tarafından kaldırılarak daha uygun çözüm yolları getirilmesi gerekmektedir. Toplumumuzdaki en büyük algı sorunu bisikletin bir taşıt olarak görülmemesidir. Karayollarının 3. maddesinde bisiklet motorsuz bir taşıttır ve madde 66'da belirtildiği gibi bisiklet yolunun olmadığı tüm sokak ve caddelerde bisiklet, taşıt yolunun en sağ şeridini kullanma hakkına sahiptir."

Bisikletliler Derneği Samsun ve Bafra Temsilciliği, Aksi Pedal Samsun, Atakum Bisiklet Topluluğu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bisiklet Topluluğu, Ekolojik Yaşam Bisiklet Topluluğu, Salıpazarı Bisiklet Topluluğu, Terme Bisiklet Topluluğu, Ondokuz Mayıs MTB Team ve Çarşamba Bisikletçileri adına yapılan açıklamanın ardından grup bisikletleriyle Atakum'a hareket etti.