Türkiye'nin 3'te 1 yaprağının toplandığı Tokat'ta bağ yaprağı sezonu başladı. Tarladan sofraya gelinceye kadar zahmetli bir yolculuğu olan Tokat bağ yaprağı kendine has aroması ile damaklarda ayrı bir lezzet bırakıyor. Şehre özgün yöresel lezzetler arasında yer alan salamura bağ yaprağı önemli bir de pazar oluşturuyor. Bölgede ekonomisine önemli bir katkısı olan yaprak bağlarda toplanarak kente çuvallarla getiriliyor. Bağ yaprağı almak isteyenler sabahın erken saatlerinde Meydan Çarşında komisyoncularla sıkı bir pazarlığa giriyor. 7.5 ile 8 lira arasındaki fiyatlara bağ yaprağı alan ev hanımları zahmetli bir telaşın içerisine giriyor. Yapraklar evde imece usulü tek tek desteleniyor. Kazanlarda kaynatılan su ile haşlanan yaprak soğuyuncaya kadar bekletiliyor. Daha sonra kaya tuzu ile tuzlanan yapraklar bidonlara basılıyor. Salamura yapılan yapraklar dolma sarılacak hale geliyor. Erbaa ilçesinde ise bağlarda toplanan yapraklar fabrikalarda işlenerek ülke genelinde satışa sunuluyor.
Tokat bağ yaprağı adı altında başka illerin yaprakları satılıyor
İnce ve nazik olması nedeni ile çabuk pişen bağ yaprağını büyük şehirlerde adı kullanılarak başka yörelerin yapraklarının satılması ise Tokat bağ yaprağına gölge düşürüyor. Tokat'ta 15 yıldır bağ yaprağı satan Abdullah Yılmaz, sabahın erken saatlerde bağ yapraklarının alıcı bulduğunu söyledi. Komisyoncu İsrafil Yılmaz ise Tokat yaprağı adı altında büyük şehirlerde satılan bağ yaprakları olmasından muzdarip olduklarını söyledi. Yılmaz, Tokat yaprağının ince, nazik, damarsız olduğunu ifade ederek, 'İstanbul'da Tokat yaprağı diye İzmir yaprağı satılıyor. Tokat'ın asma bağ yaprağı olduğunu anlamak çok basit. Onun kilosu 3 lira Tokat yaprağının kilosu 8 lira. 3 liraya satılan yaprak Tokat yaprağı değildir' diye konuştu.

Meşhur Tokat bağ yaprağının tarladan sofraya zahmetli yolculuğu