Samsun Haber: SATEM Başkanı Mevlüt Oral, mültecilerin Türkiye'ye yerleşmesiyle birlikte ev kiralarında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Mültecilerin göç dalgasıyla birlikte Türkiye'de kiralık ev sıkıntısı yaşandığını dile getiren Oral, 'Savaştan dolayı ülkemize gelen ve Samsun'a yerleşen mülteciler nedeniyle kiralık ev bulma konusunda biraz sıkıntılar yaşandı. Önceden binlerce kiralık ev bulmak mümkündü. Ancak son yıllarda kiralık evlerin sayısı parmakla sayılacak kadar azaldı' dedi.

'Yüzde 70'ini mülteciler kiraladı'

Samsun'daki kiralık evlerin hemen hemen yüzde 70'ini mülteci vatandaşların kiraladığını belirten Oral, 'Şehrimizde bulunan Suriyeli vatandaşlar genelde küçük ölçekli ve uygun fiyata satılan evler arıyor. Iraklı vatandaşlar ise kiralayacağı evin eşyalı ve büyük olmasını tercih ediyor. Bugün eşyalı olarak kiraya verilen evlerin en düşük kira bedeli 700 TL'den başlıyor. Samsun'da kira bedelleri günden güne artar duruma geldi. Bunun başlıca sebebi mültecilerdir. Bugün 250 TL'ye kiraya verilen ev 500 TL oldu. 500 TL olan 1000 TL oldu. Son 3 yılda kira bedellerinin yüzde yüz oranında arttığını belirtebiliriz. Samsun'a yerleşen Iraklı vatandaşlardan yüzde 5 ila 10 arasındaki kesimi kirada oturmak yerine emlakçılardan daire satın aldı. Hatta bugün bırakın evi kirayı birçok Iraklı emlakçı dükkanı bile açtı' diye konuştu.

'Günlük kiralık ev konusuna benim emlakçım bakmıyor'

Günlük kiralık ev konusuna da değinen Oral, 'Günlük ev konusuna benim emlakçım bakmıyor. Bize göre bunun önüne geçilebilmesi için Emlak Müşavirlik Yasası'nın çıkarılması lazım. Biz bu yasanın çıkması için biz gerekli mücadeleyi veriyoruz. Bu yasa çıktığında günlük ev kiralayan kişiler ile o zaman görüşeceğiz. Bu kişilere ceza yaptırımlarımız olabilecek ve cezası da 10 bin TL ile 30 bin TL arasında değişecek' şeklinde konuştu.

'Günlük evlerin ne amaçla kullanıldığı gayet aşikar'

Mevlüt Oral, 'Günlük evlerin ne amaçla kullanıldığı gayet aşikardır. Diğer taraftan ise PKK'lısı var, IŞİD'lisi var. Bu tür kötü niyetli kişiler dışarıdan gelip bu evleri kiraladığında bunun sorumluluğunu kim üstlenecek. Şu an günlük evlerin emniyetin gözetimi altında verilmesi gerekir. Kim kiralıyorsa bu evleri kiralayan kişilerin tüm kimlik bilgileri anında emniyete ulaşmalıdır. Samsun'da sayılamayacak kadar günlük ev kiralayan kişiler var. Emniyetin bu kişiler hakkında kimlik sorgusu yapması gerekir. Bu kimdir PKK'lı mıdır, terörist midir, yoksa kaçak göçek midir? Bunlar sorgulanmalıdır' ifadelerini kullandı.