MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda sunduğu ve Samsun'a medikal, biyomedikal ve tıbbi cihaz ileri teknolojik endüstri bölgesinin kurulmasına imkan verecek bir önergenin içlerinde AK Parti Samsun milletvekillerinin de olduğu AK Parti Grubu tarafından rededilmesine tepki gösterdi.

SAMSUN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Samsun'da 35 yıllık deneyimle kısmi bir kümelenme olduğunu söyleyen Usta, ''Aslında Samsun iline yönelik verilmiş gibi gözükse de bu bir Türkiye projesi. Samsun'da özellikle tıbbi cihaz üretiminde ciddi bir potansiyel, ciddi bir bilgi var. Bu üretim potansiyelini daha ileri boyutlara taşımak, daha teknolojik üretime kavuşturmak amaçlı olarak verilmiş bir önerge. Burada ileri medikal, biyomedikal ve tıbbi cihaz ileri teknolojik üretim endüstri bölgesi kurulması durumunda, Türkiye açısından ihtiyaç duyduğumuz ve ciddi olarak ithalat yaptığımız medikal ürünlerde ciddi bir üretim potansiyeline Türkiye kavuşacak. Bu önerge Türkiye ve üretim potansiyeli açısından önemli. Tabi, Samsun ve Karadeniz için de ayrıca önemini söylemeye, gerek yok'' ifadelerini kullandı.

NEREDESİNİZ?

Önerge oylaması sonrasında tekrar söz alan Usta, içlerinde AK Parti Samsun milletvekillerinin de olduğu AK Parti Grubu'nca önergenin reddine çok üzüldüğünü ifade ederek, ''İleri teknolojik endüstri bölgesi kurulması fikri esas itibarıyla Öncelikli Dönüşüm programlarından dördünü doğrudan ilgilendiriyor. Türkiye'nin ortalama ihracat bedeli kilogram başına 1,5 dolar. Samsun'da yapılan medikaldeki üretimin asgari olarak kilogram ihracat fiyatı bin dolar. Yani, 1,5 dolarlık bir şeyin karşısında bin dolarlık bir üretim var ve biz bu üretimin artırılmasına, daha da ileri boyutlara taşınmasına ilişkin bir proje fikri sunuyoruz ve bu, AKP Grubu tarafından reddediliyor. Bu sektörde asgari olarak 7 milyar dolar ithalat var. Nüfus yaşlanıyor, nüfus yaşlandıkça bu ithalatın da, artma trendi çok yüksek. Biz, 'Burada üretimi artıralım, ileri teknoloji üretelim' diyoruz. Maalesef, hükümet ve AKP Grubu, üzerinde hiç düşünmeden bunu reddediyor. Bu konu siyasi bir konu değil. Yabancı firmaları da çekebileceğimiz bir konuyu ben burada size getirmeye çalışmıştım ancak reddedildi. Trabzon'a ilişkin endüstri bölgesi var. Zonguldak milletvekilleri de iyi çalıştı, oraya Zonguldak da eklendi. Ben burada AKP Grubuna soruyorum. Samsun milletvekilleri nerede? 6 Samsun milletvekili var. Ben bunu bir Türkiye projesi olarak söylüyorum. Mesele Türkiye meselesi'' diye konuştu