Birçok ürünün sahtesini yapan dolandırıcılar, şimdi de altın sektörünün kabusu haline geldi. Darphane tarafından basılması gereken çeyrek altın, yarım ve ziynet altınların, merdiven altında üretilip, piyasaya sürüldüğü iddiaları üzerine Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.

BASILMASI YASAK

Türkiye'de birçok sektörde sahte ürünlerin olduğunu ifade eden Başkan Özman, kuyumcu sektöründe de sahte ürünlerin üretildiğini kaydetti. Bunun bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu dile getiren Özman, ilgili emniyet birimlerinin dolandırıcılara karşı çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Özman, 'Türkiye'de banknot ve sikke basımını darphane yapıyor ve piyasaya sürüyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın ve darphanenin bastığı diğer paralar da hatıra paralar ve altın sikkelerdir. Bu altın sikkeler dünyanın her tarafında merkez bankalarına ait darphane matbaalarında basılır. Bunları herhangi bir şekilde özel şirketlerin veya şahıs işletmelerinin basma yetkisi yok. Bunların aynı evsafta dahil basılması yasak' ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ, AYIRT EDEMEZ

'Sikke altınlarının basımı, birebir darphanenin bastığı gibi bile basılsa, bu sahtecilik ve dolandırıcılığa girer' diyen Başkan Özman, bazı kuyumcu odası başkanlarının 'bölgesel darphane' önerilerini de değerlendirdi. Bu önerilere katılmadığını vurgulayan Özman, 'Çünkü siyasi otorite tek bir elden yönetilir. Bu otoritenin merkezden illere, farklı bölgelere ayrılması sakıncalı bir durum. Merdiven altında üretilen altınlar elbette ayırt edilebilir ama bunu altın alan vatandaş maalesef ayırt edemez. Çünkü bunlar gerçeğiyle birebir benzeyen ürünler, zaman zaman gramlarında da değişiklik olmayabiliyor ama biz baskısından anlayabiliyoruz' şeklinde konuştu.

TATİL GÜNLERİ ALTIN ALMAYIN

Samsun'da kuyumcu esnafında satılan altınların hepsinin Samsun Kuyumcular Odası'nın denetimi altında olduğunu belirten Özman, dönem dönem rutin kontroller yaptıklarını söyledi. Samsun'da herhangi bir kuyumcu esnafından satın alınan altınların güvencesinin, Samsun Kuyumcular Odası'na ait olduğunu dile getiren Başkan Özman, ancak vatandaşları bir konuda uyarıp, 'Zaman zaman işyerlerinin kapalı olduğu, mesai dışında çalışan bazı işyerleri var. Bunlarla ilgili yasal yaptırımlarımız devam ediyor, mesai günleri haricinde, bayram ve pazar günlerinde işyerlerini açan esnaflarımız kontrol dışına taşabiliyor. Vatandaşlarımıza, mesai saati haricinde pazar ve tatil günlerinde açık olan esnaflardan alışveriş yapmamalarını öneriyorum' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL