Konya'da 1981 yılında geçirdiği trafik kazasından sonra Samsun'da toprağa verilen, 1985 yılında da adli inceleme için mezarı açılan ve 32 yıl sonra kemiklerin Nihat Karakum'a ait olduğu yazan bir mahkeme yazısıyla şok olan Karakum ailesi ikinci şokunu yaşadı. Baba Karakum'un inceleme için mezarın açıldığı tarihlerde bacak kemiklerinin alındığını söyleyen aile, kutudan kafatası, kaburga ve boyun kemikleri çıkınca adeta şaşkına döndü.

KEMİKLER BAŞKASININ ÇIKTI

Aile içinde yapılan görüşmeler sonrasında, babalarına ait olduğunu düşündükleri kemikleri aile mezarlığına gömmek için köylerine giden Karakum ailesi, burada mezarı yeniden açtı. Samsun Adliyesi'nden teslim aldıkları bez çuval içerisindeki tenekede bulunan kemikleri, ilk defa aile mezarlığında açarak, mezara yerleştiren aile kafatasını görünce büyük bir şok yaşadı. Çuvalın içindeki levhayı inceleyen aile, babalarının kemikleri olduğu sandıkları kutudaki levhada ''Çumra Asliye Ceza Mahkemesi'nin 983/23 sayılı talimatı üzerine maktül Kamil Sarıkaya'nın mezarından alınan kaburga, boyun ve baş kemikleridir'' yazısıyla neye uğradıklarını şaşırdı.

HANGİSİ BABAMIN KEMİKLERİ?

Kutudan kemikleri çıkan Kamil Sarıkaya'nın 1981 yılında yaşanan kazada babasıyla birlikte hayatını kaybeden diğer şahıs olduğunu söyleyen Nihat Karakum'un kızı Fatma Öllükcü, ''Zaten 32 sene sonra babamın kemikleri geldiği için bir şok yaşadık. Kemikleri ailece verdiğimiz kararla köyümüzdeki aile mezarlığına gömmeye geldik. Kemik çuvalını burada açtık, içinde bir teneke onun içine de kemikler vardı. Tenekenin üzerindeki plakada, kemiklerin kazada ölen diğer kişi Kamil Sarıkaya'ya ait olduğu yazıyor. Ama çuvalın üzerindeki belgelerde de babama ait kemikler olduğu yazıyor. Biz de adliyeden babamın kemikleri diye alıp aile mezarlığına getirdik. İkinci bir şok yaşıyoruz. O zaman şimdi, babamın mezarı ilk açıldıktan sonra gelen ve yıllar önce gömdüğümüz kemikler mi babamındı? Bu kemikler mi babamın? Merak ediyoruz. Çok büyük bir şok yaşıyoruz. Bu kemikler babamın da olsa, Sarıkaya'nın da olsa şimdiye kadar nerede tutuldu bu kemikler? Kemikler mezardan alınıyor, adliyede elimize veriliyor. Ne kadar ayıp bir şey. Bu kadar mı ölüye saygı duyuyuluyor?'' ifadelerini kullandı.

MEZAR 3. DEFA AÇILDI...

Durumun çok karıştığını ve çok üzgün olduklarını kaydeden Öllükcü, ''Şimdi bununla kimin uğraşması lazım? Bu kemikler babamın mı yoksa Kamil Sarıkaya'nın mı? Sesimi duyurmak istiyorum. Babam gibi 32 sene daha bekletilen başka birileri var mı? Babamın mezarı 3. defa açılıyor, ne zaman rahatlık verilecek. Belki de gerçeklerin ortaya çıkması için yine açılacak. Çok üzücü bir durumdayız. Olayın aydınlatılmasını istiyorum'' diye konuştu.

ADLİYEYE TESLİM EDİLDİ

Ailece verilen karardan sonra, kemikler toplanıp kutuya yerleştirilerek kabir yeniden kapatıldı. Karakum ailesi, kemikleri teslim aldıkları Samsun Adliyesi'ne götürerek, tutanak yazdırdı ve kemikleri teslim etti.

Zerrin SOMUNCU