İzmir'de iki gün sürecek CHP Yerel Yönetim Birimi Belediye Başkanları Toplantısı için kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Narlıdere Belediyesi tarafından yapılan Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Vadisi'nin açılışını yaptı.
'Farklı düşündü diye hapse atmak doğru değil'
Açılışta konuşan Kılıçdaroğlu, Yaşar Kemal'in adını taşıyan vadinin açılışında Yaşar Kemal'den övgülerle bahsetti, anılarını paylaştı. Yaşar Kemal'in içinden geçilen süreci görmemesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 'Bugün yaşasaydı ne söylerdi? Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının gözaltına alınması, avukatlarıyla bile görüştürülmemesi herhalde bunları düşünemezdi. Cumhuriyet Gazetesi, 15 Temmuz sonrası yaşanılan karşı darbe sonrası yazarları gözaltına alınan Cumhuriyet. Yaşar Kemal'in bunları görmediğinden biraz da mutluluk duyuyorum. Yaşar Kemal bugün yaşasaydı siyasal düşünceleri nedeniyle insanların hapse atılmasına tahammül edemezdi. Bu dünyanın tüm demokrasilerinde kabul edilmez. Bir düşünceyi benimser ya da benimsemezsiniz ama bir kişiyi farklı düşündü diye hapse atmak doğru değildir. 1960 darbesinden sonra Menderes'i ve iki bakanı asıldı. Generalleri, albayları astılar. Şimdi üniversitelere, havaalanların Menderes'in adını veriyoruz. Yanlışı çok sonra fark ediyoruz. Geçmişten ders almayan siyasetçi geleceği yönetemez. Türkiye'nin yaşadığı en temel sorun geçmişten ders almayan siyasetçiler tarafında Türkiye'nin yönetilmesidir. Bugün yaşanılan tablo geçmişten ders almayanların yaşattıkları tablodur' dedi.
'Kim bu ülkeyi bu girdaptan çıkaracak'
Türkiye'de ekonomiden dış politikaya her alanın sorunlu olduğunu savunan Kemal Kılıçdaroğlu, 'Hiç kimsenin bugün can ve mal güvenliği yoktur. Toplantı üstüne toplantı yapıyorlar yatırım yapılsın diye, can ve mal güvenliği olmayan bir yerde kim yatırım yapacak. Demokrasi güçlü olmayan bir ülkede kim yatırım yapacak. Daha da önemlisi kim bu ülkeyi bu girdaptan çıkaracak. Benim sorumluluğum var ama vatandaşların da var. Eğitimden dış politikaya, ekonomiden dış politikaya her alan sorunlu. Siyaset ülkenin sorunlarını çözmek için vardır. Siyasetin kendisi sorun olmaya başladıysa Türkiye felaketlerle karşı karşıya kalır. Ben bunları anlatınca özellikle havuz medyası bir sürü laf ediyor. Bazı yazarlar da vaziyeti dengelemek için şu CHP'ye çakalım diyorlar. Çünkü medya özgürlüğü yok, haber alma kanalları tıkanmış bir ülkenin geleceği parlak değildir' dedi.
Türkiye'de adalet ve yargı bağımsızlığının olmadığını öne süren Kılıçdaroğlu, 'Adalet çok soylu bir kavramdır. Adaleti besleyen insanın vicdanıdır. Başkasına yapılan hareket beni rahatsız ediyorsa ben adalete sığınırım. Bana yapılan haksızlığa toplum tepki gösterirse adalete sığınırız. Eminiz haksızlıkları adalet önleyecektir. Ama adaletin kendisi siyasetin sopasına dönüşürse o ülkede felaket olur. Adaletin olmadığı yerde devlet olmaz. Üzülerek söylüyorum bugün Türkiye'de adalet, yargı bağımsızlığı yoktur. Olağanüstü Hal KHK'ları çıkartıyorlar, darbe girişimi oldu diye. Bakanlar Kurulu kararıyla hukuk üstünlüğünü dizayn etmek ne zamandan beri yer alıyor? Milli irade diyorlar, eğer milli iradeyi saraya hapsederseniz, o irade milli irade değil egemen iradedir. Bireyi özgür değil bireyi kendi kulu olarak gören iradedir' diye konuştu.
'Direnme hakkımızı kullanmalıyız'
Gazetecilerin, akademisyenlerin, erlerin gözaltına alınmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
'Birileri emir veriyor yakalayın bunları atın zindanlara diyor. Eğer zindanlar çözüm olsaydı dünyada sorun almazdı. Gazeteciler ne işi var hapiste, akademisyenlerin, sanatçıların, er ve erbaşların, öğretmenlerin ne işi var hapiste. Müslüman geçiniyorlar. 'Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum' diyor. İlimi gidin öğrenin, diyor Peygamberimiz. Biz bizi yetiştiren öğretmenleri hapislere tıktık. Yeri ve zamanı gelince direnme hakkımızı kullanmalıyız. Zalime karşı sessiz kalamayız. Birilerine Türkiye'yi teslim edemeyiz. Eğer demokrasiyi bir kişinin iki dudağı arasına hapsedersek ağzımıza Mustafa Kemal'in adını alamayız.'
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise vadinin inşa edildiği alanın yapımı zor, gecekondu ile kaplı bir alan olduğunu belirterek, Narlıdere Belediyesi'nin bu alanda kentsel dönüşüm yaptığını, gecekonduda yaşayan vatandaşları da yeni evlere taşıdıklarını ifade etti.