Mustafa Belur, 1973 yılında Ayvacık'ta doğdu. İlk öğrenimini Fatih Sultan Mehmet (İspiralan) mahallesindeki okulda tamamladı. 1983 yılında Ladik Öğretmen Lisesini kazandı. Ardından Samsun Veterinerlik Okulunu kazandı ve 1990 yılında bitirdi ve daha sonra Tarım Bakanlığında Veteriner Sağlık Teknisyeni olarak göreve başladı.

Bu sırada,2 yıllık hayvan sağlığını bitirdi, Balıkesir Üniversitesi Gıda Teknolojisini bitirdi, Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı. Sonra 20 kişiden oluşan Türkiye Avrupa Birliği katılım öncesi Mali Fonlar Komisyonuna seçildi ve orada göreve başladı. 2003 – 2008 yılları arasında Türkiye – Yunanistan sınır ötesi işbirliği komisyonunda görev aldı.

Son olarak Balıkesir Avrupa Birliği Koordinasyon Başkanlığı görevi yaptı. Toplam 20 yıllık devlet memurluğunun ardından seçim öncesi belediye başkanlığı adaylığı nedeniyle görevinden istifa etti. 2009 yılında belediye başkanı seçilen Belur, 2014 yerel seçimlerinde tekrar partisi tarafından aday gösterildi. Evli ve 2 çocuk babasıdır.