Samsun Haber: Yaz dönemlerinde altına yoğun bir talebin olduğunu belirten Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, bu yoğun talepten dolayı bazı dönemlerde altın kıtlığı yaşandığını kaydetti. Bu sene böyle bir sıkışıklığın yaşanmayacağı görüşünde olan Başkan Özmen, bu durumu ise altın fiyatlarındaki artışa bağladı. Düğünlerin vazgeçilmez hediyeliği olan çeyrek altının 250 TL sınırına dayandığını söyleyen Özman, yüksek fiyattan dolayı vatandaşların bu sene çeyrek altını talep etmeyeceğini aktardı.

ALTIN KITLIĞI OLABİLİYOR

Yaz aylarında Darphane Matbaası'nın zaman zaman sıkışıklığa girdiğini ifade eden Başkan Özman, düğünlerin, nişanların, sünnetlerin ve hediyelik eşyaların çok satıldığı yaz döneminde zaman zaman altın kıtlığının yaşanabildiğini belirtti. Darphanenin elinde belli bir altın stokunun olduğunu dile getiren Özman, 'Bu stok ile üretim yapabilme imkanı kısıtlı. Neticede kuyumcu esnafı, müşterilerine sikke altın yani küçük altın dediğimiz çeyrek altınları satıyor. Gram altın, hatıra paraları gibi basılan yarım gram, bir gram ve iki gram altınlarla ihtiyaç giderilmeye çalışılıyor. Ancak bu özel günlerde yaşanılan sıkışıklıklardır' şeklinde konuştu.

EKONOMİK KOŞULLARLA ALAKALI

Altın sıkışıklığının Türkiye'nin ekonomik koşullarıyla alakalı olduğunu vurgulayan Özman, yaz dönemi için değerlendirmelerde bulunarak, 'Şahsen bu sene sıkışık bir yıl olacağını düşünmüyorum. Sebebi ise çeyrek altın fiyatları şu an için 250 TL sınırına dayandı, 250 liraya satılan bu altın düğünlerde veya özel günlerde sıkça kullanılan bir hediyelik olmayacak. Çünkü Türkiye'nin ekonomik şartları belli, insanların gelir düzeyleri artan altın fiyatlarına yetişemedi. Altının 2016 yılındaki artışı yüzde 26 civarında, insanların maaş artışı ve gelir düzeylerinin artışı ise yüzde 6 civarında. Dolayısıyla vatandaşlar, 250 liralık çeyrek altına talep göstermeyecek ve dolayısıyla bir sıkışıklık olmayacak' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL