Filipinler Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun dün gece telefonda görüştüklerini bildirdi. Abella, liderlerin bölgedeki İslami grupların artan tehditleri ve terörizme karşı beraber çalışma konusundaki mutabakatlarını yinelediklerini söyledi.
Abella, Duterte ve Widodo'nun bölgedeki komşu ülkeler arasında terörle mücadele konusunda işbirliği yapılmasının gerekliliği hakkında konuştuklarını söyledi. Devlet Başkanlığı Sözcüsü, konuşmanın çok verimli geçtiğini söyleyerek, Filipinler ve Endonezya liderlerinin şiddet içeren aşırılıklar ve terörizmin neden olduğu tehditlere dikkat çekerek, işbirliği içine girilmesi gerektiğinin önemini teyit ettiklerini sözlerine ekledi. Abella, Widodo'nun, Filipinlerin Mindanao'da barış ve istikrarı sağlamak için gösterdiği çabayı ve teröre karşı verdiği savaşı desteklemek için verdiği taahhüdü yinelediğini söyledi.
Abella, Duterte'nin Endonezya ve onlarla aynı fikirde olan diğer ülkelerle güvenlik meselelerini daha yakın ilişkiler içinde ele almanın gerekliliğini vurguladığını söyledi. Abella, liderlerin Endonezya, Malezya ve Filipinlerin bugün yapacakları üçlü görüşmenin sonuçlarını beklediklerini söyledi.
Duterte, bu haftanın başlarında Widodo ile bölgedeki güvenlik durumu hakkında konuşmayı planladığını belirtmişti. Endonezya'dan bir istihbarat raporunda binden fazla Malezyalı ve Endonezyalı terörist Filipinler'de ya da Filipinler'e girme yolunda olduğu konusunda sorularını yöneltmek istediğini dile getirmişti.

Filipinler ve Endonezya liderlerinden teröre karşı ortak çalışma