Türkiye Yüzme Federasyonu Samsun İl Temsilcisi Hasan Cem Keskin, her yaz onlarca vatandaşın hayatını kaybettiği denizde boğulma olaylarında ilk müdahalenin çok önemli olduğunu söyledi. Samsun sahilinde mobil 112 ekiplerinin yer alması gerektiğini kaydeden Keskin, ''Karadeniz tehlikeli bir deniz. Bizim bu konuda diğer denizlere göre ekstra önlemler almamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLUR

Karadeniz kıyı şeridinin çok uzun olduğunu dolayısıyla sabit 112 ekiplerinin de bulundukları yere hizmet verirken başka alternatiflerinin olmadığını savunan Keskin, ''Mobil ekip tıpkı 112 aciller gibi boğulmalara anında müdehale edip daha sonra ilgili sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçebilir. Şu anda Yeşilkent'ten ve stadyumun yanında bulunan yerlerden acil ekipler geliyor. Onlar gelene kadar da maalesef halkımız müdehale ediyor, boğulan kişiler karga tulumba taşınabiliyor. Göğüs masajı esnasında kaburga kırıkları yaşanıyor. Beynin oksijensiz kalması durumunda kişi hayatta kalsa bile kalıcı hasarlar oluşuyor. İşin sadece su içindeki kısmıyla takılı kalınmamalı, sudan çıktıktan sonra hastaneye gidene kadarki süreç de çok önemli. 112'nin tamamen denize uyarlanmış halini düşünmeliyiz. Nasıl sporcu sakatlıklarında 'Spor ekibi' müdehale ediyorsa, yüzmeyle alakalı da bu işin eğitimini almış kişiler ilkyardımı gerçekleştirmeli. Böyle bir uygulama hiçbir şehirde yok. Geleceğe Kulaç Atıyoruz projesi yaptık ve 80 şehire örnek gösterildi. Bu da tüm Türkiye'ye örnek olabilir. Karadeniz tehlikeli bir deniz. Bizim bu konuda diğer denizlere göre ekstra önlemler almamız gerekiyor'' diye konuştu.

KARADENİZ IRMAKTA YÜZMEYE BENZEMİYOR

Karadeniz'in sahil kesimlerinin dolgu olduğunu ve zeminindeki kaymaların da bu sebeple gerçekleştirdiğini belirten Keskin, denizin karakteristlik özelliğini bilmeyenlerin daha çok boğulma tehlikesi geçirdiğini söyledi. Keskin, ''Özellikle başka şehirden gelen, daha önce sadece ırmakta yüzmüş insanlar Karadeniz'i bilmedikleri için sorun yaşayabiliyorlar. Atakum sahilinde bir pazar günü dolaştığınızda anlıyorsunuz zaten. Bütün plakalar çevre illerden. Okyanusta da yüzebiliriz ama gelip bir buçuk metre suda da boğulabiliriz. Boğulmalar da kıyılarda yaşanıyor zaten. Denizle şaka olmaz, herkes haddini bilecek. Herkesin her an yaşayabileceği bir durum. İnsanlar serinledikten sonra kıyıya çıkıp hayatlarına devam etmeliler. Deniz, insanların kendilerini kanıtlayabilecekleri, akrobasi hareketleri yapabilecekleri ve yarışacakları bir alan değil. Ne ailelerimiz üzülsün, ne de biz üzülelim."

Zerrin SOMUNCU