Sivas katliamının 24. yıldönümünde, Uğur Mumcu Parkı'nda anma programı düzenlendi. Programa CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şube Başkanı ve Karadeniz Bölgesi'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cem Sultan Ermiş, bazı derneklerin başkanları ve vatandaşlar katıldı. Anma programına katılanlar, Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden 33 kişinin fotoğraflarının olduğu dövizleri taşıyarak, sloganlar attı.

UNUTTURAMAYACAKLAR

2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanılan kara günün üzerinden tam 24 yılın geçtiğini ifade eden Başkan Ermiş, Madımak Oteli'nde yaşanılanları unutmadıklarını ve asla unutmayacaklarını söyledi. O günden itibaren sürdürdükleri mücadeleye aynı kararlılıkta ve aynı inançla devam ettiklerini aktaran Ermiş, 'İnsanlık tarihinin en vahşi katliamlarından biri olan Sivas katliamının 24. yılında da aynı aydınlık yüzlerimizle Madımak Oteli'nin önünde olacağız. Madımak Oteli'nin, utanç müzesine dönüştürülmesi talebimizi yine haykıracağız. Madımak Oteli'nde 33 canımızı bizden alanlar, bugün de aynı karanlık zihniyetle sokak ortasında gençlerimizi katlediyor. Unutmuyoruz ve asla unutturamayacaklar' ifadelerini kullandı.

Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şube Başkanı Yılmaz Pirdal ise, kalabalığın az olmasına sitem ederek, 'İsterdim ki buradaki kalabalık çok daha fazla olsun. İsterdim ki yarın Sivas'a 100 bin kişi gidelim' diye konuştu.

BUGÜN BİR TARİH YAZILIYOR

Sivas'ın çok önemli olduğuna vurgu yapan CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Madımak Oteli'nde 33 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bu zihniyetin her dönemde var olduğunu belirtti. Zeybek, 'Bu acıyı paylaşan tüm yurttaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Adaletsizliğin, eşitsizliğin, hukuksuzluğun olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Irkçı, kinci bir söylemle siyaset yapanların dönemini yaşıyoruz. Bugün bir tarih yazılıyor, Ankara'dan İstanbul'a yürüyüş düzenleniyor. Bu yürüyüş aslında adalet yürüyüşü olduğu kadar adaletsizliklere karşı da bir yürüyüştür ve bu yürüyüşle dünya sesimizi duydu' ifadelerini kullandı.

ZULÜMLER YAŞANMASIN DİYE…

'Madımak Oteli'nde ölenler sadece 33 kişiden ibaret değil. Sivas'ta bir millet ve bir inanç yakıldı' diyerek konuşmasına başlayan CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz ise, 2 Temmuz 1993'te yürüyenlerin, 'Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacak' diye slogan attığını ifade etti. Yaşanılanların bir proje olduğunu savunan Akcagöz, 'O günden sonra Türkiye'de katliamlar devam etti, öncesini de biliyoruz. Çorum'da, Sivas'ta onlarca zulüm yaşandı, bundan sonra zulümler yaşanmasın diye Adalet Yürüyüşü başladı. Bu yürüyüş içinde her türlü hak, adalet ve hukuk talebi var. Bu yürüyüşün önderi, Pir Sultan Abdal'dır, Şeyh Bedrettin'dir, bu adalet yürüyüşün önderi güzel günlere inanmış herkestir. 2 Temmuz 1993'te hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL, Berk ASKAR