Hareketsiz yaşamın iliklerimize kadar işlediği ve ne yazık ki artık neredeyse hiçbir şey için yerimizden kalkmadığımız bugünlerde; hareketsizliğe bağlı olarak karşımıza çıkan hatalar, spor yapmanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Samsun'un ev sahipliği yapacağı ve dünyanın üçüncü büyük organizasyonu olarak ifade edilen 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nın şehrimize katkılarından biri de bu süreçte oluşturulan tesisler oldu. Şimdi bizlere düşense bu tesisleri kullanıp sporu hayatımıza katmak. Bu hafta sayfamızda Samsun Anakentspor Genel Müdürü ve Samsun Golf Kulübü Başkanı Kadir Koçak'ı ağırlıyoruz. Koçak ile Anakent Spor Kulübü sporcularının başarılarından tutun da yeni yapılan golf sahasının şehrimize sağlayacağı katkılar ve olimpiyatlar için hazırlanan sporcuların son durumuna kadar birçok konuyu konuştuk. Umarız keyifle okursunuz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Kadir KOÇAK: Samsun doğumluyum. Üniversite tahsilimden sonra PTT, Türk Telekom, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Üst Kurulu'nda çeşitli unvanlarda görev yaptım. İki yıl önce Büyükşehir Belediyesi Anakent İmar İnşat Turizm Ticaret Limited Şirketi'ne genel müdür olarak atandım aynı zamanda şirketimizin isim sponsoru olduğu Anakent Spor 'un da kulüp başkanlığını sürdürmekteyim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Anakentspor Kulübü'nü tanımak isteriz. Kulüp hangi branşlarda faaliyet gösteriyor?

Kadir KOÇAK: Kulübümüz, branşları itibarıyla Türkiye'de tek. Bunu şu nedenle söylüyorum; Anakent Spor Kulübü, klasik branşlar diyebileceğimiz voleybol, basketbol, futbolun dışında önemli sportif altyapı tesisleri gerektiren golf, atlı spor, su, kar kayağı dragon bot gibi sporların yapılabileceği bir spor kulübü. Dolayısıyla Türkiye'de bir eşini daha göremiyoruz. Gerçekten Samsun bu anlamda çok avantajlı. Gençlerimizin her alanda spor yapmasını sağlayan çok geniş bir yelpazeden söz ediyoruz. Hem de kamu kurumu bünyesinde olduğu için hiçbir gelir kısıtlaması olmaksızın herkese hitap eden herkesin yararlanabileceği halka açık yerler buralar.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Şüphesiz tesisler kadar onlardan yararlanmak da büyük öneme sahip bu noktada kulübünüz bünyesinde yer alan spor aktivitelerinden Samsun halkı yararlanabiliyor mu?

Kadir KOÇAK: Yediden yetmişe herkes kulübümüzde spor yapma olanağı bulabiliyor. Tesislerimiz, sadece altyapı tesisleriyle müteşekkil değil içi yeteri kadar hoca, teknik ekipman ve yardımcı personelle de donatılmış. Dolayısıyla 'biz tesisi yaptık gidin artık orada istediğiniz şeyi yapın' demiyoruz. Profesyonel hocalarımızla işin usulüne uygun bir şekilde devam etmesini de tesis ediyoruz. Nitekim rakamlara baktığımızda; Ladik Kayak Merkezi'ni 5 bin, Su Kayağı Tesissimizi 3 bin vatandaşımız kullanmış. Bu da bu tesislerin halkımız tarafından benimsendiği anlamına geliyor. Tesislerimizin personel ve nitelik bakımından son derece donanımlı olduğunu da belirtmek isterim. Tüm tesislerimizde lisanslı sporcularımız var.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun yapılan golf sahasıyla çok önemli bir yapı kazandı. Peki, bu sahanın Türkiye'de nasıl bir konumu var?

Kadir KOÇAK: Golf sahamız, yaklaşık 350 dönüm bir alanı kaplayan ve denizin doldurulmasıyla elde edilen bir saha. Dokuz çukurdan oluşan içinde üç ayrı doğal göletti, bir akademi binası, sosyal yaşam alanlarının bulunduğu bir yapıdan söz ediyoruz. Sahamız link saha yani ağaçsız. Deniz dolgusu yapılmak suretiyle elde edilen Türkiye'de tek saha. Ve bu saha halka açık. Bu sahada her kesimden vatandaşımız spor yapabilir. Bu çok önemli, böyle bir emsal yok. Sahamız kamu kurumu imkanlarıyla yapıldı. Bir diğer konu da turizm. Biliyorsunuz golf ciddi bir turizm enstrümanı. Artık Antalya'da golf sahası olmayan tesislerin ikinci planda kaldığını görüyoruz. Bizim sahamız, bu anlamda birçok şeye cevap veren bir saha. Şehrin ortasında olması sebebiyle ulaşımı da oldukça kolay. Ayrıca sahamızı 18 çukura tamamlamak üzere ihalesi de yapıldı. 18 çukura tamamlandığında uluslararası standartlar da yakalanmış olacak ve uluslararası turnuvalarında yapılabilirliği söz konusu olmuş olacak.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu süreç ne zaman tamamlanır tahminen?

Kadir KOÇAK: İhale çok yeni. Ama sanıyorum bizler önümüzdeki yıl temmuz ayında uluslararası bir turnuva yapabilecek bir sahaya kavuşmuş olacağız. Kaldı ki 9 çukurlu haliyle bile birçok turnuvayı gerçekleştirmiş durumdayız. Biz golf ile alakalı gerek sportif anlamda gerekse turizm anlamında çok umutvarız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ülkemizde golf dendiğinde akla Antalya'nın geldiğini biliyoruz. Bu algıyı Samsun yıkabilecek mi?

Kadir KOÇAK: Samsun daha şimdiden golf alanında birçok tabuyu yıktı. Golf geçmişte hep zengin sporu olarak algılanırdı, belli kesimlerin yapabildiği spor gibi düşünülüyordu ancak, Samsun bu algıyı yıktı. Golf sahasını tüm halkımıza açık tutuyoruz. Golf sahamızda eğitim alıp herkes, bu sporu yapabilir. Dolayısıyla golfün zengin sporu olduğuna dair algı da ortadan kalmış oldu. Golf federasyonu başkanımızın söylediği 'golf zengin sporu değildir, zengin yapan spordur' cümlesini zaman geçtikçe daha iyi anladım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Yapılan bu yatırımla geleceğe yönelik de çok önemli bir adım atılmış oldu…

Kadir KOÇAK: Bu cümlenize çok somut bir katkı vermek isterim. Türkiye Golf Federasyonu, bu yıl yaptığı organizasyonların hemen hemen yüzde seksenini 'Samsun Golf Sahası'na kaydırdı. Her turnuvaya yaklaşık 70-80 sporcu katılıyor. Her hafta bu sporcuların Samsun'da konukladığını, gezdiğini, spor yaptığını düşünürseniz nasıl bir sonuç ile karşı karşıya olduğumuzu anlayabilirsiniz. Gelir kaynağı ve tanıtımın yanı sıra, müthiş de bir vizyon yaratıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu sahayı profesyoneller açısından değerlendirdiğimizde neler söyleyebilirsiniz?

Kadir KOÇAK: Sahamız zor bir saha ve bu nedenle profesyonellere de cazip geliyor. Dünyada hiçbir saha, birbirinin aynı değil hepsi farklı bir dizaynla yapılıyor. Bizim sahamız da çok beğeniliyor günübirlik olarak Ankara, İstanbul'dan sporcular geldiğini biliyorum bu Samsun için müthiş bir kazanım.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Golf Kulübü faaliyetleri neler?

Kadir KOÇAK: Özel dersler veriyoruz. Özel turnuvalar düzenliyoruz. Golf sahamızın sosyal alanlarında da vatandaşlarımız istedikleri zaman faydalanabiliyor. Bunların yanı sıra, biz Golf Federasyonu'yla müşterek bir proje yürütüyoruz. Bu bir altyapı çalışması. Geçen yıl başlayan bu proje kapsamında devlet okullarında tarama yaptık. Golf sporu yapmaya yetenekli 55 sporcu tespit ettik. Bu öğrencilerin çalışmaları hala devam ediyor. Bu çalışmanın ne kadar sağlıklı yapıldığının somut çıktılarını da bugünlerde alıyoruz. Yetiştirdiğimiz öğrenciler, ciddi başarılar elde etmeye başladı. Altyapıdan yetişen 6 oyuncumuz katıldıkları bir turnuvadan 5 altın madalya kazandı üstelik sadece 10 ay gibi kısa bir süre çalışmışlardı. Federasyon yetkililerimiz böyle bir başarının başka bir örneği daha olmadığını söylüyor. Bu başarı çok dikkat çekti.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hakikaten nasıl sağlandı bu başarı?

Kadir KOÇAK: Yetkililerin bu konuda söylediği şu oldu 'sahanız çok zor bir saha bu zor sahada antrenman yapan çocuklar yurtdışında da çok başarılı olur' bu, bizi geleceğe yönelik daha da umutlandırıyor. Sahanın yanı sıra sporcularımız büyük emek verdi yoğun bir tempoda çalıştı. Bu süreçte hocalarımızın çok katkısı olduğu gibi velilerimiz de takip etti.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Golf yapmak için özel bir yeteneğe ihtiyaç var mı herkes yapabilir mi bu sporu?

Kadir KOÇAK: Temel olarak el göz koordinasyonunun olması gerekiyor ama çok özel bir yetenek olması gerektiğini düşünmüyorum ben açıkçası. Birçok engelli sporcumuz var. Engeli bu sporu yapmasına engel olmuyor. Her yaştan her statüden insanların rahatlıkla yapabileceği bir spor olduğunu düşünüyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Golf doğayla mücadele edilen bir spor aynı zamanda da bir kültür olarak ifade ediliyor. Bunun yanında profesyonel olarak golf sporuyla ilgilenenler ne gibi avantajlara sahip?

Kadir KOÇAK: Golf sporuna küçük yaşta başlanması, çok önemli. Çünkü çok uzun soluklu yapılması gereken bir spor. Golfün birçok faydası var. Bunlar arasında sporun kazandırdıklarını sayabiliriz. Ama bu röportajı okuyan gençlerimize şunu da özellikle söylemek isterim golf belki de dünyada spor yapılarak eğitim bursuna giden en kestirme yollardan bir tanesi. Amerika'da golf sporcularına verilen burs, artık basketbolu geçti. Nitekim geçen yıl bir milli turnuva sırasında Samsun'a gelmiş 7 kadın sporcumuz içerisinden 4-5 tanesinin Amerika'da golf bursuyla okuduklarını öğrendim. Bu çok önemli bir avantaj. Spor anlamında bursa giden en kestirme yollardan biri golf. Bu avantaj, Samsunlu çocuklarımızın önüne getirildi. Türkiye'nin hiçbir şehrinde bu kadar kolay ulaşamazlar bu spora. Samsun'da golf sporu yaparak belki de eğitimleri, geleceklerini garanti altına alabilirler.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 23. İşitme Engelliler Olimpiyatları'na artık çok kısa bir süre kaldı sizce bu organizasyon Samsun'a neler katacak?

Kadir KOÇAK: Bu organizasyon, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri. Bunun şehrimizde olması; inanılmaz bir olay, gerçekten müthiş bir başarı. Bu şehirde yaşayan bir birey olarak, katkı veren herkese şükranlarımızı sunmamız lazım. Bir ülkenin, şehrin tanıtımı açısından bundan daha büyük bir fırsat olamaz. Süreci çok iyi değerlendirmeliyiz. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Umarım bu sınavı başarıyla geçeriz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Olimpiyatlarda geçtiğimiz yıllarda 20 branş söz konusuyken bu sayı Samsun'da gerçekleştirilecek olimpiyatlarda 21'e çıktı ve eklenen branş golf oldu. Bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz süreç nasıl gelişti?

Kadir KOÇAK: Evet, bu bir ilk olacak ve bunda en önemli katkı Samsun'da golf sahasının olması. Eğer bu golf sahası Samsun'da olmasaydı böyle bir branş, müsabaka alanı açılma imkanı yoktu. Bunda ilki yaşatmış olmamızdan dolayı da son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim. Olimpiyat komitesinin ilgili isimleri gelip sahamızı gezdi. Son derece mükemmel buldular. İleride işitme engelliler olimpiyatları bir başka ülkede oynanırken golf sporu ile ilgili alanın ilk kez Samsun'da açıldığı söylenecek.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sporcu olarak golf alanına hazır mıyız?

Kadir KOÇAK: Biz ülke olarak 6 sporcu ile katılacağız. Bu sporcularımızdan 2'si Samsunlu sporcumuz olacak. Yaklaşık 4-5 aydır antrenörümüz sporcularımızı kampa aldı ve yoğun bir çalışma temposu var. Bu çocuklar golf sopasını ilk defa ellerine aldı ve Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil edecekler. Onlar için de çok heyecan verici bir durum. Ama ben sportif bir başarıdan öte katılmaları bile yeter diyorum. Olimpiyatlara büyük oranda hazırız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN