Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Şubat ayı ihracat verilerini Karaman'da açıkladı.

14 ayın ardından ihracatta ilk kez artışa geçilirken, Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolara ulaşıldı. Sektörel bazda otomotiv endüstrisi 1 milyar 986 milyon dolarla ihracat liderliğini sürdürürken, bunu hazırgiyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti.

14 AY SONRA

İhracat, 14 ayın ardından ilk kez artışa geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre şubat ayında önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolar olurken kilogram bazında da yüzde 26 yükseliş gerçekleşti. Yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 16,9 kayıpla 20 milyar 387 milyon dolara ulaşılırken, son 12 ayda gerileme yüzde 10,8 düşüş ile 139 milyar 735 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM Başkanı Büyükekşi de ihracat artışının önemine değinerek ihracatçının moral bulduğunu dile getirdi.

Sektörel bazda ise şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 986 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 425 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar milyar 145 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 41,4 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörü yakalarken, bunu yüzde 24,3 yükselişle Süs Bitkileri ve Mumülleri sektörü izledi.

Bölgesel bazda şubat ayı ihracat verileri incelendiğinde AB bölgesine yüzde 12, Afrika'ya yüzde 17, Okyanusya'ya yüzde 20, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 19 oranlarında arttı. Kuzey Amerika'ya yüzde 8 ve Ortadoğu ülkelerine ise yüzde 3 oranlarında gerileme oldu.

İSTANBUL İHRACATTA LİDERLİĞİ KAPTIRMADI
Şubat en fazla ihracat yapan ilk 10 ilin verilerine göre Kocaeli'nin ihracatı yüzde 4, Denizli'nin ihracatı da yüzde 3 düştü. İstanbul'un yüzde 2, Bursa'nın yüzde 9, İzmir'in yüzde 4, Ankara'nın yüzde 10, Gaziantep'in yüzde 12, Manisa'nın yüzde 8, Sakarya ve Hatay'ın ise yüzde 4 büyüme gösterdi. Karaman'ın şubat ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 yükselişle 26 milyon dolar oldu.
Şubat ayı ihracat verilerini Yunus Emre, Şeyh Edebali gibi gönül adamlarını yetiştiren Karaman'dan açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu ilin 2002 yılında 36 milyon dolar, 2015 yılında ise 8 kat artışla 304 milyon dolarlık ihracata imza attığını hatırlattı. Karaman Havalimanı projesinin devreye girmesiyle ilin ihracatının olumlu gelişmeler göstereceğine inandığını vurgulayan Büyükekşi, bölgenin hububat, bakliyat ve yağlı tohum mamullerinin dışında yeni sektörlerde de atılım yapacağını ümit ettiklerini dile getirdi.