Samsun'un Bafra ilçesi Derbent Barajı'nda 8-9 Temmuz 2017'de Samsun'un Amatör ve Sportif Balıkçılık Derneği tarafından gerçekleştirilmiş 'Bafra Derbent Barajı Tatlı Su Levreği' etkinliğine çeşitli yaş ve meslek guruplarından yaklaşık 150 kişi katıldı. Katılımcılardan 90 kişinin 4 saat boyunca olta salladığı etkinlikte sadece 1 balık yakalanması iç sulardaki balık rezervlerinin gün geçtikçe azaldığını gün yüzüne çıkardı.

'DENETİM MEKANİZMALARI YETERSİZ'

Etkinlik sırasında konuşma yapan Samsun'un Amatör ve Sportif Balıkçılık Derneği Başkanı Ergin Demiroğlu, ''Biliyorum ki hepimiz için önemli olan balık tutmak değil, balığa çıkabilmektir. Fakat bugün karşılaşmış olduğumuz tabloda olta sallayan 90 kişiden sadece 1 tanesinin balık tutabilmiş olması bizlere denizlerimiz ve iç sularımızdaki balık rezervlerinin her gün daha da azaldığını bir tokat gibi yüzümüze vurmaktadır. Durum karşısında suçlu aramak en kolay olanıdır. Eminim denetim mekanizmasının yetersizliğinin yanında özellikle yüksek hacimli ticari faaliyet gösteren balıkçıların bilinçsizce avlanması ilk aklımıza gelenlerdir. Fakat bizler de sorumluluk sahibiyiz. Eğer bir şeylerin değişmesini istiyorsak önce kendi evimizin önünden başlamalı ve önce kendimiz üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Özellikle yasal limitlerin üzerinde avlanmayıp, boy limitlerine özen göstermeliyiz. Eğer biz amatör balıkçılar bizlerden bekleneni doğru bir şekilde yaparsak sistem üzerinde gördüğümüz yanlışları dile getirirken sesimizin daha gür çıkmasını sağlayacağız''dedi.

'SAMSUN MERKEZDE AVLAK SAHALARI OLDUKÇA KISITLI'

Samsun şehir merkezinde yer alan avlak sahalarının da oldukça kısıtlı hale geldiğini belirten Demiroğlu, ''Bir çok yer çeşitli gerekçeler gösterilerek balıkçı girişine yasaklanmış durumda. Bizler dernek olarak konu hakkında çalışmalarımızı başlattık. Konunun diğer şehirlerde ve hatta yurt dışında örneklerini araştırıyoruz. Gösterilen gerekçelerin bizim vatandaşlık haklarımıza karşı bir suistimale yol açıp açmadığı hususunda görüşmeler yapıyoruz. Diliyorum ki doğru yaklaşım sergileyerek bu problemlerimizi da zamanla aşacağız. Aslında mülki idare amirlerimize sportif balıkçılık turizminin dünya üzerindeki değerini anlatabilirsek Samsun'un bu konuda Türkiyenin en iyi şehirlerinden biri haline dönüşmesi oldukça muhtemeldir. Çünkü Samsun denizi olan bir şehir olması yanında Türkiyenin en güzel baraj göllerine, Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi verimli nehirlerine de sahip bir kent. Bizler buraların kıymetini bilip, çevremize saygılı olduğumuz sürece popülasyon sorunlarını aşmak işin en kolay yanı olacaktır'' şeklinde konuştu.