Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihi Bedestan Çarşısı, ilin en eski ticaret merkezlerinden birisi.

Bu tarihi çarşıda güney kolunda 19, kuzey kolunda ise 21 dükkan bulunuyor. Eskiden ticaretin merkezi olan bu çarşıda şimdilerde ise genelde tamirciler ve 2. elciler esnaflık yapıyor.

Şehrin merkezinde olmasına rağmen insanların az uğradığı mekanlardan birisi olan Bedastan Çarşısı en eski esnafları da bünyesinde bulunduruyor. 40 Senedir Bedestan Çarşısı'nda seyyar olarak ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Nerse, son birkaç yıldır insanların çarşıya neredeyse uğramadığını belirtti.

"UCUZ ÜRÜNLER BİZİM İŞLERİ BİTİRDİ"

40 yıldır tarihi çarşıda ayakkabı tamirciliği yaptığını vurgulayan Nerse, 'Bundan önce tamir işini buradaki dükkanımda yapıyordum. Daha sonrasından burada seyyar olarak işimi yapmaya başladım. Şu anda tamircilik sektörü neredeyse durma noktasında. Piyasaya ucuz ayakkabıların girmesiyle birlikte tamircilik sektörü sekteye uğradı. İnsanlar tamir yaptırmaktansa genelde ucuz ayakkabıları almaya yöneliyor. Eskiden tamir işleri gayet iyi oluyordu. Şimdilerde ise günde birkaç defa tamir işi çıkıyor. Artık çarşımıza da pek kimse uğramıyor. Ayakkabı tamiri 5 liradan başlıyor ayakkabıya göre 15 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşlar bu fiyatları pek beğenmiyorlar. 'O kadar tamir parası vereceğime yenisini alırım' diyorlar. Biz de pazarlık yaparak fiyatları aşağıya çekiyoruz. Ucuz ayakkabılar, tamir edilmiş kaliteli ayakkabıların yerini tutamaz. Bunu bilen vatandaşlar zaten bize tamire geliyorlar. Bizim meslekte çırak da yetişmiyor. Böyle giderse tamircilik sektörü yakın zamanda bitebilir" dedi.