Edinilen bilgiye göre, kent merkezinde adaklık satışı ve kesimi yapan Mahmut K.'ye, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri tarafından yasa dışı satış ve kesim yaptığı gerekçesiyle para cezası verildi.
Mahmut K. ve meslektaşları, cezaya tepki gösterdikleri bir toplantı düzenleyerek bu toplantıyı cep telefonu vasıtasıyla sosyal medyada yayınladı. Verdiği hizmetin yasa dışı olmadığını savunan Mahmut K., 'Sessizliğimizi şu an koruyoruz ama bundan sonra ya zabıta ya Tarım İl Müdürlüğü'nden, ya onlardan biri ölür ya da bizden biri ölür. Açık ve net söylüyorum' ifadelerini kullandı.
Adana Veteriner Hekimler Odası, TMMOB'ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası ile Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ise, Mahmut K.'nin bu ifadelerine tepki göstererek ortak bir açıklama yaptı.
Odalar adına konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, gıda kontrolü hizmetlerini yürütenlerin bünyesinde gıda, ziraat ve su ürünü mühendisleri ile veteriner hekimlerin bulunduğuna dikkat çekti.
Kent merkezlerinde canlı hayvan satışının ve mezbahane dışında kesimlerin yasal olmadığı gibi kent konforu açısından hijyenik de olmadığına vurgu yapan Alparslan, hayvanların da dar kafeslere tıkılarak yaşam şartlarının kötüleştirildiğini söyledi.
Adaklık, kurbanlık satışlarının kent dışında oluşturulacak özel alanlarda yapılması gerektiğini savunan Alparslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda yapacağı organizasyonları destekleyeceklerini aktardı.
Mahmut K.'nin gıda kontrolü sırasında da çalışanlara çirkin davranışlarda bulunduğunu bildiren Alparslan, şöyle devam etti:
'Bu çekimler sırasında açıktan tehditler savruluyor. Arkadaşlarımızı, tüm toplum sağlığını ilgilendiren katkıları dolayısıyla önemsiyoruz. Gıda kontrol işlemlerini yürütenlerin can güvenliğini riske etmeyecek ve rahatlıkla yapabilecek ortamları şartların gerektiğini düşünüyoruz. Sorumluluk aynı zamanda gıda işletmecilerine aittir. Çünkü her gıda işletmecisi aynı zamanda gıda tüketicisidir. Direk cana kastı içeren bir tehdit var. Dolayısıyla bu biraz da adli takibatı gerektiren bir durum. Avukat arkadaşlarımız, hukukçu dostlarımız kamu davası açılıp açılmaması noktasında tereddütler ifade ettiler. Kamu hizmetlerinden dolayı maruz kalınmış şiddete karşı yaptırım getirecek yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini savunuyoruz.'
Alparslan, bu görevde bulunan kamu çalışanlarına karşılaştıkları zorluklar nedeniyle 'yıpranma payı' hakkı getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ceza yiyen ’adakçı’ görevlilere sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri savurdu