Samsun Büyükşehir Belediye Meclis komisyonu, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında gerçekleşti. 48 gündem, 3 gündem dışı madde görüşülerek karar verildi. Buna göre, 48 madde oybirliğiyle kabul edilirken 3 madde de rededildi.

HUKUKİ DEĞİL KEYFİ

Reddedilen maddeler arasında Samsun'un Terme İlçesi sınırları içinde olan Muratlı Mahallesi'nin, Çarşamba'ya bağlanması da görüşüldü. Oylamadan önce komisyona konuyla ilgili bilgi veren Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ''Ayrılma ve birleşmeler yasal olarak mümkün. Ancak bunun için hukuki bir neden gerekli. Terme, Muratlı mahallesinde hukuki bir gerekçe yok. Yasa keyfi veya isteğe bağlı olmayacağını söylüyor. Biz Çarşamba'yla kardeş ilçeyiz, aramızda sorun varsa oturup konuşmalıyız. Buradaki uygulama Terme Belediyesi'nin bilgisi dışında gelişti. Gidip hemen konuştuk, her şeyi zaten organize etmişler. Ekonomik ve sosyal ilişkilerinin Çarşamba'yla olduklarını söylediler. Bu olaydan sonra Terme'de bir ilçede 18 kişi dilekçe verip Salıpazarı'na geçmek istediğini söyledi. Bunun önüne nasıl geçeceğiz? 75 bin nüfusu ilgilendiren bir konuyu 300 kişinin karar vermesi etik değil. Referandum yapılmış olabilir ama yasa yetkiyi Büyükşehir Belediyesi'ne veriyor. Çünkü oraya hizmeti Büyükşehir götürüyor. Büyükşehir daha rahat hizmet vereceği gerekçesiyle bağlamak isterse kabul, ama bu talepte keyfi bir durum olduğu görünüyor'' diye konuştu.

VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GELİYOR

Muratlı Mahallesi'nde yaşanan örneğin başka ilçelerde de yaşanmasının önünün açılacağını kaydeden Başkanvekili Çakır ise, ''Bu tür değişiklikler elbette yapılabilir. Ancak yapılan referandumda evet diyen de hayır diyen var. Dolayısıyla vatandaşlar bir anlamda karşı karşıya geliyor. Başka ilçelerdeki mahallelerde de bu yolun önünü açacağını, bunun doğru ve uygun olmadığını düşünüyoruz'' diyerek maddenin reddedilmesini önerdi. İlgili madde yapılan oylamayla rededildi.

ORGAN BAĞIŞI CAMİLERDE ANLATILMALI

Komisyonda ayrıca, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organ bağışında bulunan vatandaşların vefat etmesi halinde Derecik Mezarlığı'ndan ücretsiz tahsis edilmesi de oybirliğiyle kabul edildi. CHP Grup Başkanvekili Mustafa Tüfek, maddenin önemli ancak yetersiz olduğu konusunda eleştiride bulunarak, ''Organ bağışı sadece bizim konumuz değil, özellikle camilerin ve imamların da konusu olmalı. Maalesef toplumda 'Organ bağışı Allah'ın emirlerine aykırı' gibi bir hüküm de var. Yıkılması gereken hüküm bu, bu görev de imamlara düşüyor. Samsun'da 2 bin 681 tane cami var. Diyanet bir çalışma yapmalı, lüzumlu lüzumsuz vaazların yanında bu konuyu özellikle vurgulasınlar'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU