Parkomat uygulamasının yasal olup olmadığı konusunda tartışmalar sürerken, daha önce konuyla ilgili mahkemeden iptal kararı alan Eski Samsun Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül, cadde ve sokakların tapuda mülk hanesi olmadığını belirterek, ''Yol, Yusuf Ziya Yılmaz'ın babasının malı mı?'' diye sordu.

BELEDİYENİN MÜLKİYETİNDE DEĞİL

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin cadde ve sokakların ücretli otopark şeklinde kullanılmasının yasal olup olmadığı tartışmaları devam ediyor. Parktek yetkililerin ''Parkomat uygulaması kesinlikle yasal. Ödemeyenler icra ile karşı karşıya kalacak'' açıklamasının ardından Gül ve Yaktı da tam tersi değerlendirmelerde bulundu.

Eski Samsun Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül, daha önce Samsun 1. İdare Mahkemesi'nde uygulamanın iptaline dair kararın çıktığını ifade ederek ''Bu cadde ve sokaklar tapuda belediyenin mülkiyetinde değil ve belediye kendisine ait olmayan bir yeri kiralayamaz. Yollar da meydanlar da halkındır'' dedi. Tüketici Koruma Derneği Samsun Şubesi Başkanı Sema Onar Yaktı ise, cadde ve sokaların paralı otoparka dönüştürülürken vatandaşa sorulmadığını söyleyerek, ''İnsanların haklarının gasp edilmesine karşıyım'' diye konuştu.

O YÖNETMELİK İPTAL EDİLMİŞTİ

Daha önce Samsun 1. İdare Mahkemesince uygulamanın iptaline yönelik karar verdiğini ifade eden Gül, ''İlk mahkemede, 'Yollar, meydanlar tamamen halkın malı. Burada belediyelerin hiçbir mülkiyet hakkı yok. Belediyeler ancak bu yolların bakımını yapmakla mükellef. Nitekim bu yollar 3194 sayılı imar kanununa göre, imar uygulaması sonucunda halktan alınan yerler karşılığı. Bu sebeple buralar üzerinde mülkiyet hakkı yok. Kiraya verilemez, parkomat uygulaması yapılamaz' dedim ve o yönetmelik iptal edildi. Bu işlem Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kendi başına yaptığı bir yönetmelikten kaynak alıyordu. Halbuki belediyeler, hatta bakanlıklar bir yönetmeliği ancak mevcut bir kanunun uygulanmasıyla ilgili açıklama mahiyetinde yapabilir. Kendisi kanun veya vergi koyamaz. Fakat bunlar hukuktan nasibini almadığı için, bu uygulamaya yapılan itiraz üzerine iptal edilince hemen ertesi gün gazeteye 'Biz bunları tanımayız, kanun tanımayız, uygulamaya devam edeceğiz' dedi. Sonra bu uygulamaların kanunlara aykırı olduğunu gördüler, iptal ettiler ama bu defa 'yol üstü otopark' diye bir uygulamaya girdiler. Bu kanunla, mahkeme kararıyla ve bizimle alay etmektir. Benim yazdığım hukuk kitaplarını üst üste koyarsak onların boyunu iki kat aşar. Ama bunlar maalesef partiden aldığı destekle beraber böyle usülsüz, kanunsuz, yetkisiz, haksız işlem yapmayı kendisine vesile kılmıştır'' şeklinde konuştu.

2. İDARE MAHKEMESİ'NDE KARAR BEKLENİYOR

Uygulamanın başka bir isimle devam etmesiyle birlikte bu defa Samsun 2. İdare Mahkemesi'ne de dava açtığını söyleyen Gül, ''Bu defa mahkemede şunları sordum: Belediye kendisine ait olmayan bir yolu kiraya verebilir mi? Bu caddeler belediyenin mülküyetinde midir? Tapuda belediyenin üzerine kayıtlı mıdır? Yok. O halde belediyenin kendisine ait olmayan bir yolu kiraya verme hakkı yok, o yolu sadece düzenlemeyle mükellef. Bu dava henüz karara bağlanmadı, bağlandığı zaman iptal edileceğine inanıyorum. Eğer edilmezse de gerekli yasal vazifelerimizi de kullancağız. Mahkemede 1. idare mahkemesinin verdiği kararın, 2. idare mahkemesini bağladığını ve ona göre meselenin dört boyutunu mütaala ederek karar vermelerini söyledim. Yollar da meydanlar da halkın malıdır. Yaylalar, ırmaklar, denizler, göller nasıl ki halkın müşterek malıysa, bunlar üzerinde devlet dahi mülkiyet iddia edemez. Onun için bu yerlerin tapuda mülkiyet hanesi de boş'' ifadelerini kullandı.

İCRA İLE KİMSEDEN PARA ALINAMAZ

Gül, vatandaştan alınan paraların geri ödenebileceğine ve belediyenin bu konuda icra yolu ile kimseden para alamayacağını ifade ederek açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''İptal edilmiş olan bir yönetmeliğe dayanarak vatandaştan alınan ücretlerin hepsinin hesaplanıp geri ödenmesi lazım. Ama bizim halkımız koyun gibi maalesef. Halbuki halk hakkına tecavüz edildiğinde mücade etmesi gereken bir topluluktur, gerçek halk odur. Kusura bakmayın açıkca söylüyorum. Kim para ödediyse, versin bana vekalet ben parayı geri alayım. Önünde verilmiş bir karar varken, bu kararın arkasından dolanarak, hile yaparak hiç ilgisi olmadığı halde aynı uygulamayı yapmak aslında suçtur. Ama maalesef bugün devletin geldiği noktaya bakarsak suçlar marifet olmuş. Belediye vatandaştan bir alacağı olduğunu iddia edip, bu borcu çıkarabilir. İcraya verildiyse eğer, 'İptal edilmiş bir yönetmelikle işlem yapıyorlar benim böyle bir borcum yok' diyecek ve bitecek. Halk bu parayı ödemeye devam ediyor, ödememeli. Buna kızıyorum. Çocuğunun mama parasını neden veriyorsun? Yol onun babasının malı mı? Sonra o paraları alıp çarçur ediyor. Yaptığı hayırlı bir iş yok. Halkı hakkını korumaya davet ediyorum. Burada hukuk nizamı var. Eğer Türkiye Cumhuriyeti devleti gerçekten hukuk devletiyse, vatandaş kanunsuz olan işlere karşı göğsünü siper etmesi lazım.''

BİZİM CEVABIMIZ HER ZAMAN HAZIR

Parktek yetkililerin açıklamasından oldukça rahatsızlık duyduğunu söyleyen Tüketici Koruma Derneği Samsun Şubesi Başkanı Sema Onar Yaktı ise, ''Vatandaşın yürümesini engelleyecek yerlere bile bu parkomatlar yerleştirilmiş. Uygulamaya dur diyen mahkeme kararı var. Biz hukuk devleti miyiz? Bir de icra yoluyla vatandaştan bu para alınır denilmiş. İcra da hukukun bir dalıdır. Yasal olmayan bir uygulamada nasıl icra yoluyla ödeme alınabilir? İstihdam sağladıklarını söylüyorlar, madem öyle Samsun'un turizmi geliştirecek bir istihdam alanı açsınlar. İnsanların haklarının gasp edilmesine karşıyım. Açıklamalarımızdan dolayı bizleri sorumlu tutuyorlar, bununla ilgili cevabımız her zaman hazır. Daha önce Ankara'da bu yüzden cinayetlere varan olaylar oldu. Ankara, Adana, Burdur, Denizli gibi şehirlerde bu uygulamalar kalktı. Zaten insanların diğer faturalarla canı yanmakta. Cadde ve sokaklar bu şekilde paralı otoparka dönüşürken halkın haberi var mıydı? Kime soruldu? Bununla ilgili derneğimizi aydınlatmalarını isteriz. Hangi hukuk kuralına göre bu uygulama devam ediyor? Artık Samsunlular Samsun'a doğru biçimde sahip çıksın. İnsanları daha fazla üzmeyin'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU