Fiyat tartışmalarının yapıldığı fındıkta ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Batı ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde fındık üretiminin gerçekleştirildiği 14 ilde üreticiden tüccara satılmak üzere getirilen ürün miktarı şaşırttı.

ÜRETİCİ PİYASAYA FINDIK YAĞDIRDI

14 ilde bulunan ticaret borsalarının 'müstahsilden tacire satış' rakamlarına göre, 15 Ağustos-15 Ocak tarihleri arasında üretici tüccara yaklaşık 405 bin ton fındık satışı gerçekleştirdi. Rakamlara göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Ordu ve Düzce'de gerçekleşti. Ordu'da üreticiler 15 Ağustos-15 Ocak tarihleri arasında tüccara 71 bin 434 ton, Düzce'de ise 67 bin 876 ton fındık satışı gerçekleştirdiler.

Aynı tarihlerde Sakarya'da üreticiden tüccara 57 bin 814 ton fındık satışı gerçekleşirken, Giresun'da 43 bin 703 ton, Çarşamba'da 35 bin 664 ton, Ünye'de 26 bin 441 ton, Trabzon'da 23 bin 651 ton, İstanbul'da 22 bin ton, Fatsa'da 21 bin 382 ton, Samsun'da 13 bin 177 ton, Terme'de 11 bin 173 ton, Akyazı'da 9 bin 155 ton, Rize'de Bin 44 ton ve Kastamonu'da 275 ton satış gerçekleşti.

Buna göre sezonun ilk 6 ayında serbest piyasaya toplam 404 bin 794 ton fındık satışı gerçekleşti.

TÜCCARIN ELİNDE 200 BİN TON FINDIK VAR

Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) rakamlarına göre, ihracat firmaları 1 Eylül 2015- 29 Şubat 2016 tarihleri arasında üreticiden satın aldığı 404 bin 794 ton ürünün 152 bin 567 tonunu yurt dışına ihraç etti. Fındık iç tüketiminin yıllık ortalama 100 bin ton olduğu, bunun 50 bin tonunun 6 aylık süreçte iç piyasaya sürüldüğü de göz önüne alındığında ihracatçı kesim 200 bin ton fındığı elinden çıkardı. Kaba bir hesapla ihracatçı ve tüccar kesiminin deposunda halen 200 bin tonu aşkın fındık bulunuyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) sezon öncesi 2015-2016 sezonu tahmini fındık rekoltesini 530 bin ton, KFMİB 730 bin ton, TÜİK 646 bin ton olarak açıklamıştı.