Çevre konusunda bilinci nesiller yetiştirmeyi hedefleyen Canik Belediyesi Temizlik İşleri Birimi ile Tiyatro Okulu tarafından uygulanan "Doğacan" projesi, farklı okullarda devam ediyor.

Bugüne kadar 5 binin üzerinde çocuğa çevre eğitimi veren Doğacan, bu sefer Toptepe İlk ve Ortaokulu ana sınıfı öğrencileri ile buluştu. Canik Belediye Başkanı Osman Genç ile Başkan Yardımcısı Alican Usta'nın da katıldığı çevre etkinliğinde, Çevre Mühendisi Demet Güç ile Tiyatro Okulu Genel Sanat Yönetmeni Tiyatro Sanatçısı Cihat Faruk Sevindik, miniklere çevre temizliğinin önemi, çevre bilinci, atık pillerin kullanımı ve geri dönüşüm konularını anlattı.

'ÇEVREMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Miniklerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Osman Genç, çevreyi korumayı sadece sokak temizliği ile sınırlı tutmadıklarını belirterek, Doğacan projesinin amacının çocukların çevreye karşı daha duyarlı olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Genç, "Yaşadığımız bu dünya hepimizin, sağlıklı bir yaşam için ise çevremize sahip çıkmalıyız. Çocuklara küçük yaşta doğa, çevre ve insan sağlığı bilinci kazandırılmalıdır. Bu nedenle anakolu, ilk, orta ve lise düzeyindeki okulları kapsayan eğitimlerde, öğrencilerin çevre bilinci ve geri dönüşüme yönelik bilinçlenmesini hedefliyoruz. Çocuklara verilen eğitimin ve yapılan yatırımların boşa gitmeyeceğini biliyoruz" dedi.

'AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR'

Çocukların gelecek demek olduğuna vurgu yapan Başkan Genç, "Bir öğrenci için fizik, kimya ve matematiğin önemi ne ise çevre bilinci de o kadar önemlidir. Yaşadığımız dünyayı korumak için bilinçli nesiller yetiştirmeliyiz. Çevreyi kirletmemeliyiz, kirlettiğimiz zaman neler olabileceğini öğrenmeliyiz. Sağlıklı nesiller olabilmesi için bir de sağlıklı çevrenin olması gerekiyor. Bu bilinç sonradan olmuyor. Küçükken bu eğitimi almamız lazım. Atalarımızın dediği gibi 'ağaç yaş iken eğrilir' sözünü unutmamalıyız" diye konuştu.

'EKOLOJİK DÖNÜŞÜM'

Toprağın, suyun ve havanın nasıl korunması gerektiğini çocukların yanı sıra herkesin bilmesi ve bu konuda bilgi sahibi olması gerektiğini de ifade eden Başkan Genç, şunları söyledi: "Özellikle suyun korunması ve tasarruflu kullanılması lazım. Çünkü su dünyamızın hayat damarıdır. Diğer alanlarda da tasarruflu olmalıyız. Ülkemizin milli servetlerini katkı sunmak için toprağımızı, suyumuzu ve havamızın değerini bilmemiz gerekiyor. Biz Canik Belediyesi olarak yaptığımız tüm işlerde ekolojik dönüşümü de esas alıyoruz."

ÇOCUKLARA EĞLENCELİ ÇEVRE EĞİTİMİ

Etkinlik kapsamında Çevre Mühendisi Demet Güç ile Tiyatro Okulu Genel Sanat Yönetmeni Tiyatro Sanatçısı Cihat Faruk Sevindik, miniklere çocuklara katı atıkların ayrıştırılması, plastik, cam, metal ve kağıt atıklarının organik atıklardan ayrılarak geri dönüştürülmesi, çevre temizliğinin önemi ve çevre bilinci gibi konuları eğlenceli bir şekilde anlattı. Anaokulu öğrencileri de kendilerine verilen çevre eğitimini ilgiyle takip etti.