Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkılarıyla yürütülen; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda gerçekleştirilen işitme tarama testi, okula yeni başlayan yaklaşık 20 bin öğrenciye uygulanacak.

Okul çağı çocuklarda işitme tarama testi İlkadım Şehit Selman Özay İlkokulu'ndan düzenlenen açılış programıyla başlatıldı. Açılış programına; Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Çetinkaya, Samsun Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, kurum yetkilileri, sağlık personeli, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

KASAPOĞLU: 'BİN BEBEKTEN 2-3'ÜNDE İLERİ DERECEDE İŞİTME KAYBI GÖRÜLÜYOR'

Samsun'da yaklaşık 18-19 bin öğrenciye işitme tarama testi yapacaklarını ifade eden Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Her yıl ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3'ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Bizim bu uygulamayı şimdi de yapıyor olmamızın nedeni çocukların herhangi bir nedenden dolayı işitme kayıplarını tespit etmektir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda 1. sınıflara yönelik işitme taraması testi yapacağız.

GİRGİN: 'ÖNEMLİ OLAN ERKEN TANI'

Koruyucu sağlık hizmetleri bakımından erken yaşta duyma problemlerinin çok önemli olduğunu belirten Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, 'Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren işitme tarama testinin yanı sıra çeşitli erken sağlık taraması uygulamalarımız oluyor. Ağız ve diş kontrollerimiz de devam ediyor. Burada önemli olan hasta olmadan, erken tanı ve tedavinin uygulanması' diye konuştu.

SARAL: 'GENÇLERİMİZİ GELECEĞE SORUNSUZ TAŞIMALIYIZ'

Bu yaştaki çocukların 15-20 yıl sonra önemli noktalara geleceğini söyleyen Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, 'O döneme gelmeden bu günden onlarla ilgili sorunları çözerek onları geleceğe hazırlayabilirsek görevimizi yerine getirme payesine ulaşacağız. Bu günkü çalışma umuyorum Samsun için güzel kazanımlar ortaya çıkartır. Bu uygulamaya destek veren herkese teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler işitme tarama testi uygulandı.