Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, Samsun'da avlanması yasak olan doğan ve sincabı vuran ve sosyal medya hesabından fotoğraflarını paylaşan gence 7 bin 800 lira para cezası kesti.

Samsun'un Alaçam ilçesinde yaşayan A.T.(21), Kara Avcılığı Kanunu'nca avlanması yasak olan doğan ve sincabı tüfekle vurup, resimlerini kendisine ait sosyal paylaşım sitesinde paylaştı. 2014 yılında paylaştığı bu fotoğrafları fark eden Sokak Hayvanlarını Koruma, Yaşatma, Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği(SOHAYKO) gerekli şikayeti, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şubesi'ne yaptı.

Yapılan şikayeti dikkate alan Bölge Müdürlüğü, A.T.'ye öldürdüğü doğan için 7 bin 500 TL, öldürdüğü sincap içinse 300 TL olmak üzere toplam 7 bin 800 lira para cezası kesti. Ceza, A.T.'nin Alaçam'da ikamet ettiği evine tebliğ edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü tarafından A.T.'ye gönderilen ceza tebliğinde şu ifadeler yer aldı: 'Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun Şube Müdürlüğü'ne gelen ihbar neticesinde 13 Aralık 2014 tarihli facebook isimli sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımlarınız incelendiğinde 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na aykırı olarak 1 adet doğan, 1 adet sincap vurduğunuz tespit edilmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürlüğü'nce hakkınızda 14 Ocak 2016 tarih ve 29 sayılı karar nolu idari yaptırım kararı verilmiştir. 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na aykırı olarak vurduğunuz 1 adet doğan tazminat bedeli 7 bin 500 TL, 1 adet sincap tazminat bedeli 300 TL olmak üzere toplam 7 bin 800 TL'yi Samsun Şube Müdürlüğü Döner Sermaye Saymanlığı'nca hesaplanacak yasal faizi ile birlikte yazınızın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde banka hesap numarasına yatırılması'.

Olayın gelişim süreci hakkında bilgi veren SOHAYKO Dernek Başkanı Yasin Yılmaz, 'Samsun'da yaşayan A.T. isimli vatandaş, köyde tüfeği ile vurduğu 1 adet doğan ile 1 adet sincabın resimlerini sosyal paylaşım sitesinde paylaştı. A.T. isimli şahısın 2014 yılında çekilen fotoğraflarını bizi takip eden hayvan severler, derneğimizin sosyal paylaşım sitesindeki irtibat numaralarından arayarak bize ihbarda bulundular. SOHAYKO olarak görüntüleri tespit ettiğimiz andan itibaren gerekli yerlere başvurularımızı yaptık ve konuyu Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü'ne taşıdık. Onlarda gerekli cezai işlemleri uyguladılar' dedi.

'CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL'

Cezaların caydırıcı olmadığının altını çizen Yasin Yılmaz, '1 doğan için 7 bin 500 TL tazminat ödenmesi gerekirken, 1 sincap için ödenmesi gereken tazminat tutarı sadece 300 TL. Sahipsiz sokak hayvanları için ise daha düşük rakamlar ödenmesine hüküm ediliyor. Bu cezalar caydırıcı değil. Bu cezaların yükseltilmesi gerektiğini her zaman dile getiriyoruz' diye konuştu.

'ŞİDDET EĞİLİMİNİ ÜST SEVİYELERE TAŞIYORLAR'

Paylaşılan fotoğrafların çocukları olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, 'Sosyal paylaşım sitelerinde artık her gün bu tip vakalar ile karşılaşıyoruz. Bugün 1 sincaba veya bir kuşa bu şiddeti uygulayan zihniyetin yarın ufak bir çocuğa veya yetişkin birine aynı şiddeti uygulamayacağına kimse inanmaz. Bu resimler hayvan severlerin ruhunda derin yara açtı. Bu olayları yapan şahısların bu davranışlarını sosyal paylaşım sitelerine taşımaları aslında gerçek yaşamlarında uygun ortam ve koşulların oluşması halinde bu yıkıcı şiddet içeren dürtülerini insanlar üzerinden karşılamalarının olası bir davranış olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda sosyal paylaşım sitelerinin çocuklarımız için de artık güvenli olmadığı gerçeği bizi derinden üzmektedir. Çocuklar, bir bireyin başka birine şiddet uygulamasını izleyerek de model alma yoluyla şiddeti öğrenmektedirler. Bu bağlam içinde özellikle kitle iletişim araçlarının, sosyal medya araçlarının rolü belli davranışların öğrenilmesinde ve normalize edilmesinde önemlidir' şeklinde konuştu.