Türkiye'yi böylesi bir organizasyonla temsil edebilmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Yakup Ümit Kihtir, 'Vatanımıza böyle bir hizmet verebilmek ayrı bir güzellik' diye konuştu. Olimpiyatların örnek alınanı Tayvan'da yapıldığını, Avusturalya'nın ise onları geçtiğini dile getiren Kihtir, 'Türkiye'nin bunun da beş kat daha üzerinde olacağını düşünüyorum. Yapılan olimpiyatlarda her ülke bir kat ilerlerken, bizim beş kat daha iyi olacağımızı düşünmüşler. Ben bunu duyduğumda çok duygulandım. Türkiye'yi böyle temsil edebilmek, vatanımıza böyle bir hizmet verebilmek ayrı bir güzellik. Ve burada yaptığımız hazırlıklara baktığımızda dışarıdan bir göz olarak dahi her şeyin birinci sınıf olduğunu görebiliriz. Bizden yüzde yüz başarı bekledi, biz onu onla çaptık' ifadelerine yer verdi.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Yakup Ümit KİHTİR: 1977 doğumluyum. İşitme engelliyim. Ankara'da yaşıyorum. Babam Tokatlı annem Rizeli. Ben de bir Karadenizliyim. Eski bir milli sporcuyum. Çocukluğumdan beri sporun içindeyim.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İlk kez, işitme engelli bir isim federasyon başkanı… Bu süreç nasıl gelişti?

Yakup Ümit KİHTİR: Çocukluğumdan beri federasyon çalışmaları içindeyim. 2015 yılında da başkanlık için aday oldum. Ve süreç sonucunda da tarihimizde ilk kez işitme engelli bir birey federasyon başkanı olmuş oldu. Bu durum çalışmalara pozitif anlamda yansıdı. Sporcularla iletişim konusunda sorun yaşamıyoruz. Federasyonumuz benim döneminle birlikte daha çok başarıya imza attı, çünkü iletişim sorununu ortadan kaldırdık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Federasyon başkanı olmanız noktasında nasıl geri bildirimler aldınız?

Yakup Ümit KİHTİR: İlk işitme engelli federasyon başkanı olarak birçok tebrik aldım. Branşlar alanında da çok geliştiğimizi ifade etmek isterim. Voleybol ve futbolda peş peşe Avrupa ve dünya şampiyonluğu geldi. Artık daha güçlüyüz ve dünya bize çekinerek bakıyor. İşitme engellilerin arasındaki iletişimi güçlendirmek adına çalışmalar yapıp, eksikleri giderdik. İnşallah başarılarımız önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İşitme engelli sporcular içinde rol modelsiniz…

Yakup Ümit KİHTİR: Evet, herkesin gözü bizde. Rol model olmak istiyorum tabi. Epey bir ağırlığımız, yükümüz var ve ben bundan gurur duyuyorum. Bu işi yapmaktan çok mutluyum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 23. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatlarının ülkemize geliş süreci ve sonrasında yaşananları anlatır mısınız?

Yakup Ümit KİHTİR: Öncelikle şunu belirteyim, 2011 yılında ben federasyonun içindeydim ancak başkan değildim. İtalya'da yapılan seçimlerde 3 ülke yarıştı ve 2 farkla Türkiye olimpiyatları ülkeye getirdi. Bayrağı Ankara'ya getirdikten sonra bizim için çalışmalar başladı. Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç tarafından olimpiyatın nerede yapılacağı kesinleştirildi. Ve merkezin çalışmaları, bakanlıklarla görüşmeler, görüşme yazıları, tesislerle ilgili bilgilendirme sonucunda en iyi kararın Samsun olduğu anlaşıldı. Sayın bakanımız bir koordinatörlük kurdu. Bununla birlikte işler daha da hızlandı. Ben bu organizasyonda kimsenin eksiklik göreceğine inanmıyorum. Ben bir işitme engelli olarak çok mutluyum ve çok gururluyum. Tarihimizdeki en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatların eksiksiz yapılacağına inanıyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Federasyon hangi branşlarda faaliyet gösteriyor? Olimpiyatlara tüm branşlarda katılacak mısınız?

Yakup Ümit KİHTİR: Federasyonumuz kurulduğu günden beri her zaman 14 veya 15 branşta faaliyet gösteriyordu. Ancak bu olimpiyatlarda ev sahibi olunca ülke olarak tüm branşlarda katılmak istediğimizi belirttik. 21 branşta katılacağız. Böylelikle 6 yeni branş açıldı. Bakıyoruz sporcularımız çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Hedeflerimiz var ancak, yeni branşlarımızdan fazla bir beklentimiz yok. Güreş, karate, futbol, voleybol, mücadele sporları atletizm, atıcılık, yüzme alanlarındaysa umutlu olduğumuz sporcularımız var. Umuyoruz ki basketbol da sürpriz yapacak. Hentbol milli takımımızı gizli şampiyon olarak düşünüyoruz. Takımlarımızın büyük başarılar alacağına inanıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sporcuların durumu nedir şuan?

Yakup Ümit KİHTİR: Tecrübeli oyuncularımız yıllardır sistemin içerisinde ve Deaflympics 'e de katılıyor. Yapımız çok genç. Gençler daha da çok spor yapsın istiyoruz. Olimpiyat bittikten sonra her şey bitmeyecek. Önlerinde daha çok yol var. Gençler abileri, ablalarının yerini alacak. Kampları ziyaretlerimizde gördük, sporcularımızın moralleri de yerinde. Ev sahibi biziz yiyecek, içeceğe kadar sporcularımız alışkın olduğu bir ortam söz konusu o yüzden daha da çok başarı geleceğine inanıyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Federasyon sporcuları bu zamana kadar nasıl başarılar sağladı, aslında bu, yapılacakların da teminatı olacak değil mi?

Yakup Ümit KİHTİR: Evet, Federasyonumuz 2015 yılında kuruldu. Futbolda ve voleybolda bir Avrupa bir de dünya şampiyonumuz var. Atletizmde 400 metrede dünya şampiyonluğumuz var. Güreşte geçen yıl dünya şampiyonu olduk. Bu sene de umutlu olduğumuz sporcularımız var. Sporcularımızın en üst seviyede hazır olduğunu biliyorum. Antrenörlerimiz ve teknik heyetimiz de hazır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay bizlere yol gösterici oldu. Biz de bunun karşılığını madalya olarak vermek istiyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Başarının sırrını sağlanan destek ve çok çalışan sporcular olarak ifade edebilir miyiz?

Yakup Ümit KİHTİR: Evet, aynen öyle. Biz hep tebrik beklemiyoruz. Yanlışlarımızda uyarılalım istiyoruz. Uyarıldığında düzelttiğimizde de başarı geliyor. Biz buraya koltuk için gelmedik. Biz sporcuları işitme engellileri düşündüğümüz için buradayız. Ülkemize hizmet vermek için çabalıyoruz daha da güzel olacağına inanıyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Hazırlıkların 2011 yılı itibarıyla başladığını ifade ettiniz nasıl bir süreç geride kaldı?

Yakup Ümit KİHTİR: Olimpiyatların Samsun'da yapılacak olmasının anlaşılmasının ardından Samsun'a gelindi tesis noktasında eksikler belirlendi. Bildiğiniz gibi çok sayıda tesis yapıldı. 2 yıl gibi kısa bir sürede tüm tesisler hazır hale geldi. Artık eksik olarak ifade edeceğimiz bir şey kalmadı her şey hazır. Bu organizasyon bittiğinde güzel miraslar, güzel anılar bırakacak bu açıdan da çok mutluyuz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Konu ile ilgili incelemeler için şehrimize gelen heyetlerin de Samsun'a tesisleşme noktasında tam not verdiğini biliyoruz…

Yakup Ümit KİHTİR: Bununla ilgili bir örnek vermek isterim atıcılık ve bowling salonlarının yetişmeyeceğini düşünüyorlardı. Heyet 3-4 ay önce geldi ve o dönemde bu yapıların yalnızca temeli atılmıştı. Geçtiğimiz günlerdeyse bu tesisleri gezdirdik ve çok büyük şaşkınlık yaşadılar. Türkiye'de daha çok organizasyon görmek istediklerini söylediler. Bu da bizim için çok gurur verici. Olimpiyat sonunda daha çok tebrik ve teşekkürün geleceğine ben inanıyorum. Olimpiyatların örnek alınanı Tayvan'da yapılandı Avusturalya onun önüne geçmişti. Türkiye'nin bunun da beş kat daha üzerinde olacağını düşünüyorum. Yapılan olimpiyatlarda her ülke bir kat ilerlerken bizim beş kat daha iyi olacağımızı düşünmüşler. Ben bunu duyduğumda çok duygulandım. Türkiye'yi böyle temsil edebilmek, vatanımıza böyle bir hizmet verebilmek ayrı bir güzellik.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Şunu söyleyebiliriz öyleyse; bu zamana kadar yapılan işitme engelliler olimpiyatlarının en iyisi Samsun'da yapılacak

Yakup Ümit KİHTİR: Evet, kesinlikle doğru. Ben bu zamana kadar 4 olimpiyatta görevli olarak bulundum. Ve burada yaptığımız hazırlıklara baktığımızda dışarıdan bir göz olarak dahi her şeyin birinci sınıf olduğunu görebiliriz. Bizden yüzde yüz başarı beklediler biz onu on ile çaptık.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Yapılan hazırlıkları şehrin tamamı da hissetti aslında, yüzlerce kişi işaret dili öğrendi…

Yakup Ümit KİHTİR: Ben aynı zamanda Deaflympics koordinatörlüğü eğitim departmanında direktör olarak da görev yapıyorum. Çok sayıda gönüllü başvurumuz oldu. Başlangıçta küçük sınıflar olacağını düşünmüştük ancak sayı çok daha büyük oldu bu konuda ben Samsun halkına da teşekkür ediyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ülkemizde işitme engellilerin yaşadığı sorunlar neler?

Yakup Ümit KİHTİR: Ne yazık ki bazı ailelerimiz çocuklarını saklıyor. Türkiye'de 3 milyon işitme engelli var. Ama sporcu sayısına baktığımızda 12 bin. Geri kalan işitme engellilerimiz nerede onu düşünüyorum. Sporcular saklanıyor. Bu arkadaşlarımıza kendimizi tanıtmamız gerekiyordu. Ama bu olimpiyatlardan sonra sporcu sayısında artış olacağını düşünüyorum. Ailelerden ricam çocuklarını sporla tanıştırsın. Geç kalmasınlar. En kötü ihtimal spor il müdürlüklerine başvurun sizi yönlendirecekler.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Yakup Ümit KİHTİR: Ben bir kez daha Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'a teşekkür ediyorum. Haber Medya'ya da çok teşekkür ediyorum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Biz teşekkür ederiz.

Röportajımızda bizlere iletişim konusunda yardımcı olan Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkan Danışmanı Umut Tufan'a çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN