Canik Belediyesi, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde anlamlı bir sempozyuma imza attı. 15 Temmuz darbe girişimini diri tutmak amacıyla Canik Belediyesi OMÜ İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi Eğitim ve Araştırma Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası "15 Temmuz Bağlamında Din ve Toplum" konulu sempozyum Canik Kültür Merkezi'nde başladı. Yoğun ilgi gören sempozyumun açılışında hain darbe girişimine halkın darbe yaptığına dikkat çekildi ve Türk milletinin hainlere karşı direnişi ön plana çıktı.

GÜLENİZM TERÖRÜ

Demokrasi şehitlerinin ruhuna okunan Fatiha ve İstiklal Marşı'nın ardından başlayan sempozyumun açış konuşmasını yapan Başkan Genç, "Bu yıl ikincisi olmak üzere toplam 8. sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Fakat bu sempozyum diğerlerinden farkı bütün STK'ların katkısının olması. Ortak aklı birleştirdik. Üniversitemiz, İlahiyat Fakültesi, ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na bu nedenle teşekkür ediyorum. Geçen yıl, 40 yılı aşkın süredir üst akılla yönetilen ve ülkemizin işgaline kadar gelen bir terör örgütünün ihanetini yaşadık. Bütün değerlerimizi, ilkelerimizi kullanarak bir Gülenizm terörünü birlikte yaşadık" dedi.

KİTAP HALİNE GELECEK

Vücuda giren virüsü çözecek olanların bilim adamları olduğuna işaret eden Başkan Genç, "780 bin kilometrekarelik Türkiye'yi bir vücut, 80 milyonu da hücreleri olarak kabul edersek, bu hücrelerin sağlını bozan bu hastalığın nasıl tedavi edileceğini ortaya koyacak olan bilim adamlarıdır, ilahiyat adamlarıdır. Onun için bu sempozyumu önemsiyoruz. İnşallah bunun devamı gelecek. Ne kadar sağlıklı din algısı ortaya koyabilirsek, gelecek o kadar bize ait olacaktır. Tüm değerli hocalarımıza teşekkür ediyoruz. İlimlerinden istifade edeceğiz. Bu değerli bilgiler kitap haline gelecek ve milletimizin, insanlarımızın, bilim insanlarımızın istifadesine sunacağız" diye konuştu.

KUR'AN-I İYİ ANLAMALIYIZ

Konuşmasında tüm 15 Temmuz şehitlerine rahmet dileyerek, minnet duyduklarını ifade eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yavuz Ünal, sempozyumu düzenleyen Belediye Başkanı Genç'e teşekkür ederken, OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yılmaz, "Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'den dersler çıkarmış olsaydık ne 28 Şubatlar, ne 15 Temmuzlar yaşanırdı. Eğer Mescid-i Aksa'nın esaret altında olduğu, Afrika'da insanların açlıktan öldüğü, hemen yanıbaşımızın kan gölüne döndüğü dünyada eğer barışı tesis edemezsek daha çok 15 Temmuzlar yaşarız" ifadelerini kullandı.

SEMPOZYUM BAŞLIKLARI

Sempozyum açılışının ardından Başkan Osman Genç, sempozyuma katkıda bulunanlara ve katılanlara hediye ve katılım belgesi verdi. İki gün sürecek sempozyumda, bilim insanları "Din ve toplum İlişkisi bağlamında 15 Temmuz'un Zihniyet Analizi", "FETÖ'nün Yapısökümü", "15 Temmuz ışığında Din-Devlet İlişkilerini Yeniden Düşünmek", "Müslüman Toplumlarda Dinin Şiddet ve İstismar Aracı Olarak Kullanımı" gibi konuları ele alacak.