15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin birinci yıldönümü kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda dün anma etkinlikleri düzenlendi. Alanın atmosferini ve yaşananları anbean ekranlara getiren Haberaks TV, özel röportajlara da yer verdi. Program esnasında Samsun Valisi Osman Kaymak ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Haberaks TV mikrofonlarına 15 Temmuz'la ilgili özel röportaj verdi.

PKK İLE FETÖ İŞBİRLİĞİ İÇİNDE

Türkiye'nin her yerinde alanları dolduran vatandaşlara teşekkür eden Vali Osman Kaymak, büyük bir heyecan içerisinde olduklarını söyledi. Vali Kaymak, '15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye'yi tamamen bölme ve parçalama girişimidir. Uluslararası güçlerin, FETÖ ve PKK ile işbirliği içerisinde Türkiye'yi bölme girişimidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde, milletimizin birlik ve beraberliğiyle, bu hain girişim önlendi. Darbe önlenmeseydi, Türkiye Suriye'den daha beter olacaktı. Bundan önce Tunceli'de görevliydim ve orada askeri birlikler çok güçlü. Bütün bu güce rağmen teröristler karakol basıyordu ve şehit veriyorduk ama biz onları etkisiz hale getiremiyorduk, boş dağları bombalıyorduk. 15 Temmuz'dan sonra yaptığımız her operasyonda sonuç aldık, askerin morali yerine geldi. Tuncelili, vatandaşların hepsinin PKK'lı olduğu yönünde bir algı var, Tunceli halkı örgütün baskısı altında, onların esareti altında. Bu yüzden insanlar kendilerini ifade edemiyor, başarılı operasyonlardan sonra insanlar bize yanaştı, güzel işler yapıldı. Orada PKK ile FETÖ'nün işbirliğine şahit olduk, askeriyemize ve istihbaratımıza sızmışlardı. Onların analizlerine göre operasyon planlıyorduk, bize yanlış bilgiler veriyorlardı. Vatandaşlar, geleceğine sahip çıkıyor. Bu darbe birlik ve beraberlikle önlendi, kenetlenmemiz gerekiyor' diye konuştu.

ÇANAKKALE SALDIRISINA BENZETİYORUM

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise 15 Temmuz saldırısını Çanakkale Savaşı'na benzettiğini söyledi. Başkan Yılmaz, 'Bundan tam bir yıl önce bu meydanda ülkemize yapılan hain saldırının mücadelesini verdik. Cumhurbaşkanımızın, çağrısından sonra meydanlarda toplandık. Bugün bir yılın ardından sonra yine meydanlardayız. 15 Temmuz saldırısını basit bir ihtilal girişimi olarak görmüyorum. Bana göre; 15 Temmuz atalarımızdan bize kalmış cumhuriyetimizi yok etmek için yapılan büyük bir katliam ve hain harekettir. Allah'ım bize güç verdi ve hain saldırılardan korudu. Çanakkale saldırısına benzer bir saldırı yaşadık, Allah bir daha göstermesin. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısından önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Vali İbrahim Şahin ve diğer Samsun protokolüyle birlikte Valilik konutundaydık. Televizyondaki olayları izledikten sonra meydanlara inelim diye bir düşündük. Saat 23.00 sularında insanlar meydana geliyordu. Dalga dalga büyüyen bir süreç yaşadık' ifadelerini kullandı.

HERKES PANİĞE KAPILDI

15 Temmuz gecesi Vali Konağı'ndayken bir olay yaşadıklarını söyleyen ve o anları anlatan Başkan Yılmaz, 'Valilik konutunun Adnan Menderes Bulvarı'ndan ve Atatürk Bulvarı'ndan olmak üzere iki girişi var. Genel olarak Atatürk Bulvarı'ndan giriş ve çıkış yapıyoruz. Herkes, konutun Atatürk Bulvarı tarafında. Jandarma Alay Komutanımız o dönem Giresun'a bölge komutanı olmuştu. İl Jandarma Alay Komutanı Vekilimiz, konutun Atatürk Bulvarı kapısını bilmiyor ve aracıyla birlikte Adnan Menderes Bulvarı tarafındaki kapının önüne geliyor. Orada bir bekçi var, 'İyi niyetli biri değildir' diye paniğe kapılıyor ve herkes konutun bahçesinde mermiyi hazneye veriyor, kimisi sipere atlıyor. 'Ben kötü niyetle gelmedim, Vali bey beni çağırdı' diyor. O sıra büyük bir facia yaşanabilirdi' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL