İstanbul'un üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi ve iki yaka 3. kez birleşmiş oldu. Köprünün açılış törenine devletin zirvesi katıldı.

Son tabliyenin kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu birlikte yaptı. Erdoğan kaynağa başlamadan önce "Ya Allah Bismillah" dedi.

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım önemli açıklamalar yaptı.

ERDOĞAN: YILDIZ DİYEBİLECEĞİM PROJE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde konuştu ve "Öncelikle heyecan dolu olduğumuz bir günde. Özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbuliçin yıldız diyebileceğimiz bir projenin son tabliyesini koymanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz dedik. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. İnşallah Ağustos ayı olarak Bakanımız bize ifade etti, Ağustos ayında da bütün her şeyi ile tamamlanıp açılışını gerçekleştireceğiz. Bu yıl sonun da Avrasya tünelinin de bitişi olacak. Bir de körfez geçişi dev projedir. Körfez hattındaki köprü hızla devam ediyor. Onun da bu ay sonunda birleştiğini bakanımız söylüyor. Atacağımız bu adım bu kaynak hayırlı olsun diyorum."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: TÜRKİYE DÜNYA GÜNDEMİNE DAMGA VURUYOR

Başbakan Davutoğlu, törende önemli açıklamalar yaptı.

Davutoğlu, "Tarihi bir gün. Her bir taşı bize emanet aziz İstanbul bu köprüyle beraber üzerindeki yüklerden bir kısmını atmış olacak. Türkiye Yavuz Sultan Selim köprüsüyle dünya gündemine damgasını bir kez daha vuruyor. Yepyeni projelerle cumhuriyetimizin yüzüncü yılına gururla yürüyeceğiz. Milletimiz iki kıtaya bir kez daha mührünü vuruyor. Bu köprüden geçen her yolcunu menzile Allah sağlık ve mutlulukla varmayı nasip etsin. Allah hayırlı mübarek eylesin Allah gönülleri birleştirenlerden eylesin" dedi.

YILDIRIM: TARİHİ BİR AN

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım açılış töreninde önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Yıldırım şöyle konuştu:

"Tarihi bir an yaşıyoruz Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Yavuz Sultan Selim köprüsünün son parçasının ilk kaynağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız yapacak. Üç yıldan kısa sürede dünyada tamamlana başka bir asma köprü yok. Birinci ve ikinci köprüyü yabancılar yaptı, Türk müteahhitler taşeron olarak çalıştı. Bu köprüde ise ana yükleniciler Türk taşeronlar yabancı. İnşallah bu yıl içinde Ağustos ayının sonuna doğru takdir edeceğiniz bir günde açılışını yapacağız. FSM üzerindeki ağır taşıt trafiği bu köprünün üzerinden geçecek."

REKOR HIZLA TAMAMLANDI

2015 yılının Mayıs ayında kılavuz telin çekilmesiyle başlayan çalışmalarda son bir ayda 10 tabliye döşenerek 238 metrelik yol kat edilmiş ve bir rekora imza atılmıştı. Köprünün çevreyollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki Temmuz veya Ağustos ayında açılması planlanıyor.

DÜNYANIN EN GENİŞ KÖPRÜSÜ OLACAK

* Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3'üncü boğaz köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak.

* 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.

* Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasındaGaripçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre.

* Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.

* Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. boğaz köprüsü, "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştiriliyor.