Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, yaptığı araştırma sonucunda Osmanlı ile Cumhuriyet'in ilk döneminde kadınların duygularını yansıtan şapka ve başlıkları belirledi.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, Sivas, Sinop, Amasya, Samsun, Giresun ve Trabzon'da yaptığı araştırma sonucunda Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Anadolu'daki kadınların farklı başlık ve şapkalar kullandığını tespit etti.

Enstitü, bu yörelere ait başlık ve şapkalar ile Osmanlı döneminde sarayda kadınların kullandığı başlıkları, bu kültürün yok olmaması amacıyla yeniden üretti.

HALEN KULLANILIYOR
Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan, geçmişten bugüne kadın başlıklarının çeşitli anlamlar taşıdığını söyledi. Enstitü tarafından Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki kadın başlıklarının yeniden üretiminin yapıldığını belirten Arslan, "Başlıklar, ülkemizdeki kadının giyim kültürü hakkında önemli bilgiler veriyor. Anadolu kadınımız ile Osmanlı döneminde sarayda sultanlar farklı başlıklar kullanmışlar. Günümüzde de bazı köy ve şehirlerimizde bu başlıklar halen kullanılıyor" dedi.

Arslan, araştırmalar sonucunda 76'sı Cumhuriyetin ilk dönemlerine ait 100'ün üzerinde farklı şapka ve başlık çeşidi ortaya çıkardıklarını, yeniden ürettikleri şapka ve başlıkları önümüzdeki günlerde sergilemeyi planladıklarını sözlerine ekledi.