Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüm zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının temsilcisi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Gemlik'te düzenlediği Bölgesel Sektör Toplantısı sonrasında son 5 yıldır Türkiye'nin zeytincilik sektöründe ihracat şampiyonu olan 32 bin üreticinin çatı kuruluşu Marmarabirlik'i ziyaret etti. EZZİB Başkanı Er, 'Ülkemizin ve sektörümüzün çıkarları için Marmarabirlik ve sektörün tüm bileşenleri ile ortak hareket etmeye hazırız' diye konuştu.
Görüşme esnasında Zeytincilik Yasa Tasarısı ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin genel kurulu ile ilgili gelişmeler değerlendirildi.

'UZZK yönetimi mutlaka değişmeli'
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin (UZZK) son genel kurulunda usulsüzlük yapıldığını savunarak, 'UZZK'nın 6 Temmuz'da gerçekleşen genel kurulunda bazı usulsüzlükler mevcuttur. Genel kurulun iptali için Bakanlık Teftiş Kuruluna yazımızı yazdık. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz. UZZK yönetimi mutlaka değişmeli, yeni üye müracaatları kabul edilmelidir. Bakanlıktan bu konuda çözüm bekliyoruz. UZZK'nın mevcut haliyle sektörü temsil etmediğini düşünüyoruz. UZZK'da sofralık zeytin sektörünü temsil eden bir kişi bile yoktur. Sektörün tamamını kucaklayan şaibelere yer bırakmayan, ayrıştırıcı değil, birleştirici bir çatı kuruluşu istiyoruz' dedi.

'Aynı zincirin halkalarıyız'
EZZİB Başkanı Davut Er ise kısır çekişmelerin içinde yer almak istemediklerini vurgulayarak şunları söyledi:
'Marmarabirlik ile EZZİB arasında bugüne kadar sıkıntı varmış gibi bir algı oluşturuldu. Bizler üretici birliklerinin rakibi değil, tamamlayıcısıyız. Bizler aynı zincirin halkalarıyız. Zincirin tamamı çalışırsa, sektör çalışır. Siz üretirseniz, biz ihraç ederiz. Üretici kazanırsa, ihracatçı kazanır. O yüzden elini taşın altına koymayanların yanında olmayız. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak, ülkemizin ve sektörümüzün menfaati için her zaman doğrunun yanında yer almaya hazırız.'