Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 2016 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada gençlik ve spor alanında gerçekleştirilen ve yapılması planlanan yatırımları anlattı. Kılıç, sataşmalara ve sorulara da cevap verdi.

366 GENÇLİK MERKEZİ
Bakan Çağatay Kılıç, 2016 bütçesinde bakanlık merkez teşkilatı için 221 milyon 497 bin lira, Spor Genel Müdürlüğü için 1 milyar 131 milyon 912 bin lira ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü için 9 milyar 377 milyon 831 bin lira bütçe öngörüldüğünü kaydetti. Gençlik ve Spor Bakanlığının gençlere yönelik en geniş kapsamlı çalışmaların başında gençlik merkezlerinin geldiğini dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti: "Bakanlığımızca gençlik alanında gerçekleştireceğimiz projelerin başında gençlik merkezlerimiz gelmektedir. 2002 yılında sadece belli illerde ve spor tesislerinin içerisinde küçük odalarda 'gençlik merkezi' adı altında gençlerimize hizmet sunmaya çalışırken 2016 yılında 81 ilde ve birçok ilçemizde tam teşekküllü olarak hizmete sunduğumuz gençlik merkezlerimizin sayısı 215'e ulaştı. İnşaatı devam etmekte olan gençlik merkezlerinin de faaliyete geçmesiyle 2016 yılı sonunda 366 gençlik merkezimiz faaliyete geçmiş olacak. Gençlik merkezlerimizin üye sayısı şu an itibarıyla 1 milyon 500 bin civarındadır. Bu, gerçekten ciddi anlamda, gençliğimizin kendisini geliştirebilmesi için onlara sunulan imkanları en iyi şekilde kullanmaya çalıştığının en güzel göstergesidir.''

14 YILDA 1780 TESİS YAPILDI
Spor alanında yapılan çalışmalara da değinen Bakan Kılıç, "2002 yılına kadar Türkiye'de hayata geçirilmiş olan, inşa edilmiş olan tesislerin sayısı 1.570 civarıdır. 2002'den bu yana inşa edilmiş olan spor tesisi sayısı -ki bunun içerisinde irili ufaklı birçok tesis mevcut- 1.780 civarıdır. Son bir yıl içerisinde 'mahalle tipi' olarak tabir edilen 809 tesis yapıldı. Ayrıca 27 adet sporcu fabrikası da 2016 yılı içerisinde hayata geçirilecek, 5 sporcu fabrikası da faaliyettedir" diye konuştu.

KAPASİTE 462 BİNİN ÜZERİNDE
CHP İstanbul milletvekili Onursal Adıgüzel'in Kredi ve Yurtlar Kurumuyla ilgili olarak gündeme getirdiği konulara da cevap veren Bakan Çağatay Kılıç şunları söyledi: "Rakamlar yalan söylemez: Başvuru sayısı 389 bin, yerleştirilen öğrenci sayısı 277 bin yani yüzde 71 karşılama oranı. Yeterli midir? Değildir ama 2002'de 185 bin olan kapasitenin bugün itibarıyla 462 binin üzerinde olduğunu düşünürsek çok büyük bir yol kat etmiş durumdayız. Aynı şekilde öğrencilerimize yaptığımız yardımlar, evet, kredi ve burslar. İktidarımız döneminde sürekli artarak devam eden kredi ve burslarımız şu anda 400 liraya ulaşmış durumda. Bu, şu anda öğrencilerimize iktidarımız tarafından verilmiş olan destektir.''

RAHMET VE HÜRMETLE ANILIR
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, merhum siyasetçi dedesi İlyas Kılıç'ı gündeme getirmesi üzerine Bakan Çağatay Kılıç, dedesinin beş dönem CHP milletvekilliği yaptığını, Samsun'da rahmet ve hürmetle anılan biri olduğunu vurgulayarak, "Ben, evet, Adalet ve Kalkınma Partisinde milletvekiliyim ve şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nin Gençlik ve Spor Bakanıyım. Cumhurbaşkanımızla uzun seneler yakın mesai yaptım ve bundan gurur duyuyorum, bu benim için büyük bir şereftir ama aynı şekilde rahmetli büyükbabamın Samsun'daki siyasi hayatını her yönüyle sonuna kadar sahipleniyorum" dedi.