Panelin açılış konuşmasını yapan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, uyuşturucu madde kullanımı, bağımlı bireylerin yanı sıra kullananların ailelerini, çevrelerini ve toplumun tamamını tehdit eden, ekonomik ve sosyal sıkıntılara neden olan bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.

Kasapoğlu, 'Dünya genelinde artan uyuşturucu kullanımı Türkiye için de risk oluşturmaya başlamıştır. Ayrıca uyuşturucuyla etkin mücadele için kamu kurumlarında ortak bir dil oluşturulması, iletişim sürecinin doğru yönlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. İlimizde 2012 yılından beri sekreterya hizmetleri müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve 30 kurumun temsilcilerinden oluşan uyuşturucu ile Mücadele İl Kurulu Sayın Valimizin başkanlığında çalışmalarını sürdürmektedir. Aylık olarak toplantılar gerçekleştiren kurulda ilimizde yapılan çalışmalar değerlendirilmekte ve Samsun İli Uyuşturucu Yerel Eylem Planı kapsamında çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalara destek veren tüm kurul üyesi kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etmek istiyorum. Bağımlılığın aklı ve iradeyi çalışamaz hale getirdiği ve en iyi korunmanın hiç başlamamak olduğunu vurgulayarak sözlerime son veriyorum' dedi.

'BU İLLETTEN GENÇLERİMİZİ KURTACAĞIZ'

Vali İbrahim Şahin ise panelde yaptığı konuşmasında, 'Bugün özellikle öğrencilerimizin burada olması bizim için sevindirici bir durumdur. Çünkü daha çok hedef kitle sizlersiniz. Bir bitkisel, bir de sentetik uyuşturucu bulunmaktadır. Sentetik uyuşturucular bitkisel olmadığı için on iki ay boyunca yirmi dört saat üretilebilen daha sonra özellikle gelişmiş ülkelere sunulan bir velet, bir hastalık ve bir zehirdir. Maalesef çok düşük fiyatta elde edilen bazı uyuşturucular bir defa kullanıldığında bu uyuşturucuların aslında bağımlık yaptığı, hatta doz aşımı olduğunda öldürücü etkisi olduğu birçok vakalarla sabittir. Türkiye bir takım sentetik uyuşturucularla özellikle son birkaç yılda ismini yeni duyduğumuz uyuşturucularla da tanışmaya başladı. Bu hem gençleri zehirlemekte hem de gençleri akıl dışı davranışlara itmektedir. Diğer taraftan tedavisi mümkün olmayan hastalıklara da sürüklemektedir. Aslında uyuşturucu dediğimiz illet bizim bildiğimiz adını aklınıza getirdiğiniz uyuşturucular değil elbette. Sigara gibi, nargile gibi zaman zaman bırakmakta zorlandığımız bir takım alışkanlıklar haline gelen ama beyinde çözülebilen bu rahatsızlıkları gidermek takdir edersiniz ki, hem devlet için hem ülkeler için hem aileler için hem de fert için ciddi maliyetler getirmektedir. Son dönemlerde gerçekten çok ciddi anlamda yapılan mücadelenin sonucunda yapılan yakalamaları bir basın yolu ile kamuoyuyla paylaşıyoruz. Terörle mücadeleden sonra belki en ciddi anlamda uğraş verdiğimiz konu uyuşturucu ile mücadeledir. Hepinizin ve hepimizin bileceği bir gerçek var. Ne kadar güvenlik tedbirleri alırsak alalım, eğer insanlar kötülük yapmak isterlerse hiçbir fırsatı kaçırmazlar. Bunun için bu mücadelede sizlerin de yanımızda olmanızı işitiyoruz. Onun için bu farkındalıklar panelini düzenliyoruz. Küçük, büyük ayırt etmeksizin eğer etrafınızda bildiğiniz bu tür olumsuzlukları ortaya çıkaran ve çıkan bir takım şahıslar varsa başta ailesine, sonra bizlere ve güvenlik güçlerine mutlak suretle iletin. Bunları ilettiğiniz durumda en azından o insanları kurtarmış olursunuz. Aksi takdirde eğer alışkanlık haline gelmişse, bağımlılık oluşmuşsa onların kurtulması inanın nerdeyse imkansız kadar zor. Onun için sizlerin de desteğiyle başlangıçta mutlaka bunları kurtaracağız. Son dönemlerde biz hem Samsun il merkezimizde, hem Bafra ve Çarşamba ilçemizde çok ciddi operasyonlar yaptık. Bu operasyonlar sonucunda yakalanan şahıslar oldu. Bunların birçoğu tutuklandı. Kim bu anlamda bir takım faaliyetler içerisinde bulunuyorsa gerek tabiatta yetiştirdikleri bir takım bitkisel uyuşturucular ve gerekse sentetik anlamda uyuşturucular konusuna yoğunlaşıyoruz ve tedbir alıyoruz. Bu konuyla ilgili mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir' şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Pekşen başkanlığında, panalist Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Çevik, İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu İle Mücadele Şube Müdürü Tolga Bostancı, Samsun Denetimle Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Böke'nin katılımıyla panel yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen panele ayrıca İl Jandarma Alay Komutanı Kd. Alb. Ercan Yaşin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.