Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre Türkiye'de işsizlik oranı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre 1,2 puanlık artışla yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı ise 463 bin kişi artarak, 3 milyon 287 bin kişi oldu. Genç işsizlik oranı 3,8 puanlık bir artışla yüzde 19,8'e ulaştı. Açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, işsizlik rakamlarının hızla yüzde 5'lere çekilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Genç işsiz sayısına da dikkat çeken Usta, eğitimle, istihdam piyasası arasındaki ilişkinin kopuk olduğunu söyledi.

ÇOK YETERSİZ

10 puanlık işsizlik rakamlarının Türkiye açısından yüksek olduğunu ifade eden Usta, "İstihdam verileri, mevsim etkilerinin en fazla görüldüğü verilerden biri. Temmuz ayı ile kasım ayının verilerini mukayese edemeyiz, çünkü mevsim etkileri var. Sonuçları incelediğimizde mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıyoruz. Buna göre de, nisan ayında işsizlik oranları 11,3 geldi. Aralık ayından itibaren işsizlikte çok yavaşta olsa bir azalma görüyoruz, bunu mevsimsel düzeltilmiş verilere göre konuşuyorum. 11.9'dan, 11.3'e düştü, 0.6 puanlık bir düşüş var. Bu iyi fakat çok yetersiz, bizim hızla işsizlik rakamlarını yüzde 5'lere çekmemiz lazım. Bu büyüme performansıyla hiç de mümkün gözükmüyor. Son bir yılda, işsizlik verileri çerçevesinde işsiz sayısında geçen yılın aynı ayına göre 509 bin kişilik bir artış var' şeklinde konuştu.

GENÇLERİMİZE İŞ VEREMİYORUZ

Ekonomi yeteri kadar iş üretemediği için işsiz sayısında ciddi bir artışın olduğunu kaydeden Usta, genç işsiz sayısına da dikkat çekerek, "Genç nüfusun yüzde 22'si, 'ne eğitimdeyim, ne istihdamdayım' diyor. Biz ekonomimizi kalkındıracağız diyoruz, nüfus fırsat penceresi var diyoruz ama gençlerimize iş veremiyoruz. Dolayısıyla bu Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birisi, gençlerimizi çalıştırabilmemiz lazım. En büyük sorun eğitimle, istihdam piyasası arasındaki ilişkinin kopuk olması. Okullarımız, istihdam piyasasının talep ettiği insanı yetiştiremiyor. Örneğin; piyasada ara elaman ihtiyacı çok fazla ama ara elemanı yeteri kadar yetiştiremiyoruz. Eğitim-istihdam planlaması yapılmadığı sürece bir yandan işsizlerimiz artacak diğer yandan da firmalarımız işçi arayacak ama bulamayacak, bu ciddi bir sıkıntı' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL