Saraybosna Merkez Belediye Başkanı Nejat Aynacic, Başkan Yardımcısı Mustafa Rudo ve başkan danışmanları Munevera Hodic ile Haris Siyaric'i Amasya'da konuk eden Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, anlaşmanın her iki belediyenin meclislerinde kabul edildiğini söyledi.
Türkiye çok kuvvetli bir ülke olduğunu belirten Nejat Aynacic, 'Bizlerin de Boşnaklar olarak Türkiye'nin daha güçlü ve kuvvetli bir ülke olması için çalışmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin güçlü olması bizim de Boşnaklar olarak kendimizi daha güçlü hissetmemize sebebiyet verdiğinden dolayı el birliğiyle Türkiye'yi daha da yüceltmeliyiz. Türk Devleti ne kadar güçlenirse Bosna ve Bosna'nın insanı da o kadar kendisini garantide ve güvende hissediyor. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmemizin çok büyük fayda getireceğine inanıyorum. Bu tür ziyaretler ve bu tür görüşmelerle, diyaloglarla hem Türkiye ile Bosna arasındaki kültürel ilişkilerin tarihsel ilişkilerin, ekonomik ve finansal ilişkilerinde daha çok gelişeceğine inanıyorum' dedi.
Konuklarına Suluova hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Üçok da, 'Amasya Osmanlı için Anadolu için, Cumhuriyet için önemli bir yere sahiptir. Kendi içerisinde çok fazla büyük olmayan ama şehirde yaşayanlara baktığınız zaman hakikaten mütedeyyin insanların olduğu devletine bağlı, çalışkan, gayretli ve eğitimli insanların olduğu bir şehir. Ekonomik ve nüfus ağırlığı olmamasına rağmen özgün ağırlığı olan bir şehir. Bizler Amasya'nın ikinci büyük ilçesiyiz. Amasya'nın ekonomik anlamda en güçlü şehriyiz. Hem tarımsal alanda hem sanayi ve hayvancılık alanında. İsminden de anlaşıldığı üzere Amasya'daki sulu tarımın yapıldığı en büyük ovaları Suluova kullanır. Burada şeker pancarı, soğan, buğday ve mısır yetişir. Şehzadeler şehri Amasya'nın sanayileşen yüzü Suluova'dır. Şeker fabrikası ve et entegre tesisine sahiptir. aynı zamanda Suluova bir maden şehridir' diye konuştu.
Bosna Hersek ve Türkiye'nin dili farklı özü bir olan iki millet olduğuna vurgu yapan Üçok, 'Bosna Hersek benim özellikle önemsediğim bir şehir. Aramızda 500 yıllık bir tarih birlikteliği var. Aramızda dil birliğinden öte duygu birliği var. Her ne kadar aynı dili konuşmuyor olsak da gönül birliğimiz bizi birbirimize daha çok yakınlaştırıyor. Ülkeler zaten gereken sevgiyi muhabbeti bağlılığı kurmuş bize düşen de belediyeler arasındaki kardeşliği kurmaktır. Benim de en büyük arzum Nejat beyin söylediği gibi bağımsız güçlü bir Bosna Hersek'i Avrupa'nın ortasında görmektir. Suluova'da sizi ağırlamaktan memnuniyet duyduğumu da ayrıca belirtmek istiyorum. Özellikle 500 yıl Osmanlı idaresinde kalan Evladı Fatihan diyebileceğimiz Sultan Fatih'in fethettiği topraklardan bize en yakın kardeş ülkeden ziyaretçilerimizin olması bizleri çok gururlandırdı. Bosnalılar 'bizim ikinci vatanımız Türkiye' diyorlar. Bosna'da da hala Osmanlı kültüründen izleri görmek mümkün. Devletimizde Bosna Hersek'i önemsiyor. Orada üniversiteler açıp kültürel faaliyetler düzenliyor. Bosna Hersek'te hatırı sayılır camilerimiz çeşmelerimiz hanlarımız ve hatıralarımız var. Rahatlıkla gezip dolaşabileceğiniz iletişim kurabileceğiniz ibadetlerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz bir ülke' şeklinde konuştu.
Bosnalı konuklar, şehirdeki temasları kapsamında Amasya Valisi Dr. Osman Varol ile Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir'i de ziyaret ettiler.

Suluova ile Saraybosna kardeş oluyor