CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal'a borç stoğunu sordu.

Zeybek, "Sayın Bakanım, devletin -dış borç stoku- 2015 yılında 406 milyar dolar borcu olduğu halde 'IMF borcumuz yok' diyerek milletimizde dış borcumuzun olmadığı gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorsunuz. Dünyada tek bir banka IMF bankası olmadığına göre, hangi ülkenin bankalarından ne kadar borç para kullanılıyor, yoksa devlet garantili borç faizli para değil de sizin hatırınız için başka ülkelerden ödünç para mı alıyorsunuz? Doğru, aydınlatıcı bir bilgi vermenizi arz ediyorum" dedi.

IMF SON ÇAREDİR
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise şu cevabı verdi: "Sayın Zeybek, 'Bu IMF borcu bitti, sanki başka borç yok mu?' diye bir soru sordu. Bir ülke mali olarak ne zaman batağa düşerse o zaman borç alabileceğiniz tek bir kaynak vardır, o da IMF. Bir ülkenin mali açıdan çöküp çökmediğini o ülkenin IMF'ten borç alıp almadığından anlarsınız. Dolayısıyla, 2002 yılında, evet, doğru, IMF dışında bu ülkenin borç alabileceği hiçbir uluslararası banka, kuruluş kalmadığı için IMF programı çerçevesinde IMF'ten kaynak kullanılmıştır ama bugün, Türkiye borç dinamikleri açısından güçlüdür, herhangi bir şekilde gerek içeriden gerekse dışarıdan bir kaynak aradığı zaman da kaynağı bulabilmektedir. Dolayısıyla, IMF borcuyla diğer normal banka borcunu birbirine karıştırmayın. Allah bir daha bizi böyle günlerle imtihan etmesin."