Samsun'da şu ana kadar 122 aileye yuvalarda kalan 136 çocuğun koruyucu ailelere verildiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, 'Süleyman Yalçatoral Çocuk Evleri Sitesi, 19 Mayıs Sevgi Evleri ve Çocuk Evlerinde kalan 87 çocuğumuz koruyucu ailesini bekliyor. Aileler genelde 0-9 yaş arası kız çocuğu talep ediyor. Ama bizim kuruluşlarımızda 0-3 yaş arası 13, 4-5 yaş arası 4, 6-14 yaş arası 52 ve 15-18 yaş arası da 18 çocuğumuz olmak üzere toplamda 87 çocuğumuz aile beklemektedir. Bunların 38'i kız, 49'u erkektir. Bize de 32 ailemiz yuvalarımızdan çocuk sahibi olmak için başvuruda bulundu' dedi.

'ÇOCUĞUN DA AİLENİN DE HAYATI DEĞİŞECEK'

Bir çocuğun koruyucu ailesi olmak, çocuğun olduğu kadar ailenin de hayatını değiştireceğini ifade eden Balcı, 'Ailelerin vereceği bu önemli karar bir çocuğun daha geleceğe umutla bakmasını sağlayacaktır. Koruyucu aileleri diğerlerinden farklı kılacak olan şey, bir çocuğa yardım etmek konusundaki duyarlılığı ve onun geleceğini şekillendirmek adına vereceği katkıdır. Çeşitli nedenlerle kendi ailesinden ayrılmak zorunda kalan, öz ailesi bulunan ancak ailesince bir süre için bakılamayan, kurum bakımında ve zaman içerisinde uygun bakım modeli belirlenecek olan, öz ailesinin yanına döndürülebilecek çocuklar koruyucu aile hizmetinden yararlandırılabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar, Türkiye'de sürekli ikamet edenler, 25 - 65 yaş aralığında olanlar, en az ilkokul mezunu, düzenli gelire sahip, evli veya bekar, çocuklu veya çocuksuz kişiler koruyucu aile olabilirler' diye konuştu.

AYLIK KORUYUCU AİLE ÜCRETİ ÖDENİYOR

Koruyucu Ailenin sorumlulukları ve sağlanan imkanlar hakkında da bilgi veren Balcı, 'Çocuğun temel ihtiyacını karşılamak. Çocuğun fiziksel ve psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gerekli şartları sağlamak, çocuğun yeteneklerinin ve becerisinin el verdiği ölçüde öncelikle eğitim ve öğretiminin yanında bir meslek edindirilmesi için gerekli çabayı göstermek, varsa çocuğun öz ailesi ve akrabaları ile uygun görülen şekil ve zamanda onlarla görüşmesini sağlamak. Çocuğa hizmet sunan kişilerle işbirliği içerisinde çalışmak ve süreç içerisinde gelişen, hizmetin gerekli kıldığı yükümlülükleri yerine getirmektir. Koruyucu aileye sağlanan olanaklar ise, koruyucu ailesi olduğunuz çocukların sağlık, giyim, eğitim-öğretim, meslek edindirme kurs bedelleri ve servis ücretleri devlet tarafından karşılanmakta olup, çocuğa yaş ve öğrenim düzeyine göre harçlık ödenmektedir. Bu ödemeler aylık olarak yapılmaktadır. Ayrıca koruyucu ailenin talepte bulunması durumunda, aylık olarak Koruyucu Aile ücreti ödenmektedir. Koruyucu aile hizmeti devam ederken, gerek duyulduğunda çocuğun sağlık harcamaları Genel Sağlık Sigortası kapsamında kurum tarafından ödenmektedir' şeklinde konuştu.