Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, bölge adliye ve idare mahkemelerinin 20 Temmuz 2016'da faaliyete başlayacağını; ilk olarak 15 kente kurulacağı açıklanan mahkemelerin sayısının 7'ye düşürüldüğünü ve bunlardan birinin de Samsun'a konuşlandırılacağını söyledi.

Gürbüz, Samsun'da kurulucak bölge adliye mahkemesinin Samsun, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Rize, Sinop, Tokat ve Trabzon'a hizmet vereceğini belirtti.

AVUKATLARDAN HAKİM SEÇİLMELİ
Yedi bölge adli mahkemesi için toplam 859 hakim ve 186 savcıya ihtiyaç bulunacağını kaydeden Gürbüz, ayrıca kıdemli hakim ve savcıların bu mahkemelerde görevlendirilmesiyle birinci kademe mahkemelerde işleyişin yavaşlayacağı endişesini taşıdıklarını ifade etti. Gürbüz, yaşanacak sorunun aşılması için 50 yaşını aşmış ve 25 yıllık kıdeme sahip avukatlar arasından seçim yapılarak her bir daireye hakim olarak atamasının yapılmasını önerdi. Önerilerinin gerçekleşmesi için TBMM, Adalet Bakanlığı ve HSYK'yı göreve çağıran Baro Başkanı Kerami Gürbüz, gerekli çalışmaların biran önce başlatılmasını talep etti.

YENİ BİNA İHDAS EDİLMELİ
Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Samsun Adalet Sarayı'nın bugün itibariyle ilk derece mahkemelerine bile yetmez hale geldiğini, bu nedenle eski binanın icra mahkemeleri, icra müdürlükleri ve seçim müdürleri tarafından kullanılmaya devam ettiğini hatırlattı. Gürbüz, sağlıklı hizmet için bölge adliye ve bölge idari mahkemeleri için yeni binalar oluşturulması gerektiğini söyledi. Gürbüz açıklamasını şöyle sürdürdü: "Samsun'daki tüm ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgili yetkililer, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi ile Samsun Bölge İdare Mahkemesi binalarının kurulacağı yeni yerin tahsisi ve binaların yapımı için ivedilikle çözüm arayışına girmelidirler. Diğer türlü en geç önümüzdeki 5-10 yıl içinde Samsun'da yargı hizmetlerinin işleyişinde daha ciddi sıkıntılarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır."