Samsun'da 18 Temmuz'da başlayan ve 30 Temmuz'da sona erecek olan 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nın kent ekonomisine kısa ve uzun vadede birçok avantaj getireceğini kaydeden ekonomi paydaşları, Samsun'un "Spor Kenti" olma iddiasını olimpiyatlarla birlikte kanıtlayacağını söyledi.

SAMSUN'A RENK GELDİ

23. İşitme Engelliler Olimpiyatları ölçüsünde bir organizasyonun yalnızca Samsun'da değil Türkiye'de de ilk defa olduğunu belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, ''Organizasyon şehrimizde yeterliliğimizi görme ve hizmetlerimizi sorgulama anlamında bir fırsat. Spor organizasyonlarının ilçeler bazında olmasıyla ilçelerimize de sinerji kattı. Şehir anlamında yaşanan bu bütünlük gerek sanayide gerekse turizm gibi gelişmelere katkı sağlayacak. Şehrimizin isminin bu kadar telaffuz edilmesi gelecekte sanayiye de artı kazandıracak. Önemli olan bunu ne kadar iyi kullanacağımız ve bu süreçten sonra yapacaklarımız. Diğer ülkelerle olan irtibatların sporun haricindeki alanlara da taşınması şehrin yöneticilerinin ve STK'larının en önemli görevi. Organizasyon yapılır biter ama devamlılık sağlanmazsa her şey havada kalır. Samsun'da şu anda otellerde yer bulmak zor. Şehrin her noktasında da sporcuları görüyoruz. Şehre de renk getirdi. Çevre illerden olimpiyatlar için gelenleri görmek de mutluluk verici. Sportif alanlarda gerçekleşen yatırımları da olimpiyatlardan sonra kullanırsak sağlıklı bir şehir olma adına büyük bir adım atmış oluruz'' diye konuştu.

YATIRIMLARLA 30 YIL İLERLEDİK

Olimpiyatların Samsun ekonomisine olumlu katkıları olduğunu kaydeden Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, ''Konaklama, hizmet, araç kiralama, yemek ve buna benzer hizmetler noktasında Samsun esnafına ciddi katkıları oldu. Olimpiyat sonunda şehir olarak önemli tecrübeler edinmiş olacağız. Aynı zamanda Samsun'da uzun vadeye yayılmış ciddi yatırımlar hızla tamamlandı. Samsun tesisleşme ve yollar anlamında 30-40 yıllık yol katetmiş oldu. Şehir için önemli kazanç. Bundan sonra da bu tesislerin çok güzel şekilde dünya şamiyonalarıyla doldurulması en büyük beklentimiz ve hedefimiz. Mutlaka yılda birkaç tane büyük organizasyonu bu tesislere kazandırmamız ve buraları aktif halde kullanmamız gerekiyor. Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç Samsun'a ciddi katma değer sağladı. Bundan sonraki dönemde de halihazırda büyük bir yatırımla gerçekleşmiş tesisler için de yeni bakanımızdan da organizasyonların yönlendirilmesi için ciddi isteklerimiz ve ısrarlarımız olacak'' ifadelerini kullandı.

OLİMPİYAT ÖNEMLİ EŞİK

23. İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın hem Türkiye'nin hem de Samsun'un marka değeri için çok önemli olduğunu belirten Karadeniz Genç İş Adamları Federasyonu (KARGİF) Başkanı Levent Özden de, ''Şehrin değerlerini hem ulusal hem de uluslararası olarak tanıtmak için çok önemli bir fırsat. Samsun'un bu olimpiyatlardan alnının akıyla çıkacağına inanıyorum. Olimpiyatlardan sonra da 'Spor kenti Samsun' damgasını da sağlam biçimde alacak. Bu süreçlere emek veren herkese teşekkür ediyorum. 97 ülkeden, 3 binin üzerinde sporcu ve kadrolarıyla, aileleriyle beraber dolaylı olarak 10 bin kişi demek. Bu 10 bin kişinin Samsun'a dağılması hem sosyal ve kültürel hem de ekonomik hareketlilik yaşatıyor. Şehrin taksileri, restoranları çalışıyor. Otellerde tarihi bir doluluk yaşanıyor. Bunlar şehrin ekonomisi için çok önemli. Farklı kültürlerin şehrimizin insanıyla buluşup kaynaşmasıyla, bir sonraki adımda da şehrin 'Olimpiat şehri' havasını devam ettirecek. Olimpiyatlar sayesinde rakamı milyon dolarları bulan yatırımlar Samsun'a kazandırıldı. 10 gün sonra organizasyon bitecek ama bu yatırımlar artık bu kentin çocuklarının, sporcularının ve şehrin insanının olacak. Bu yatırımlar da bir sonraki aşamada şehrimizin ulusal ve uluslararası alanda başarılı sporcular yetişmesinde katkı sağlayacağına inanıyorum. Bunların hepsini yanyana getirdiğimizde olimpiyatlar önemli bir eşik. Bu zamana dek bütün paydaşlar çok güzel hazırlandık. Harika bir açılış oldu, dünyaya kendimizi bir kere daha gösterdi. Umuyorum ivmemiz artarak devam eder'' diye konuştu.

2-3 MİLYON DOLARLIK AKIŞ

Orta Karadeniz Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu ise, organizasyonun dünyanın en büyük 3. organizasyonu olduğu için önemine dikkat çekip, ''Olimpiyatlar yalnızca bizim için değil Karadeniz Bölgesi ve Türkiye için çok önemli. Açılışın olduğu gün 19 Mayıs Stadyumu'ndaki ambiansa bakılırsa da Samsun şehri havaya girmiş durumda. Şehrimze 5 bine yakın sporcu ve yönetici geldi. Bu insanlar elçi sayılır, ömürleri boyunca Samsun'da gördüklerini ve yaşadıklarını anlatacaklar. Bir yandan ülke yöneticileri de burayı tanımış olacaklar. Samsun'da olimpiyatlar nedeniyle 2-3 milyon dolar civarında bir para döneceği tahmin ediliyor. Piyasaların çok durgun olduğu dönemde bu çok büyük bir hareketlilik. Henüz esnaf için çok büyük bir canlanma gözükmüyor ancak zaman içinde hareketlenme olacak. Bu dönemin fırsata dönüştürülüp tanıtımlar güzel yapılırsa, bu insanların bir daha buraya gelmeleri sağlanırsa çok faydalı olur. Bu fırsatı değerlendirmemiz gerekli'' dedi.

Zerrin SOMUNCU