Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, eğitim öğretimde gerçekleşen yeni müfredat çalışmalarının bilimsellikten uzak olduğunu ve öğrencilerin ufkunu açmayacağını savunarak, ''Cihat anlayışının müfredatlara yerleştirilmesi çok düşündürücü. Daha önceki müfredatlarda bu olmamasına karşın, insanların yaşam tarzına karışan bir gençlik oluştu'' diye konuştu.

BİLİMSEL KATKI YOK

Değişen müfredatın en belirgin özelliğinin bilimsel anlamda eğitime katkı verecek hiçbir özelliği olmadığını kaydeden Kara, ''Çağın ihtiyaçlarına uygun bir müfredat olmalıydı. Bu haliyle öğrencinin ufkunu açmayacak bir müfredat. Mantığı değiştirilmeyen ancak sadeleştiren bir fen eğitimi amaçlanmış. Sosyal Bilgiler alanında Kurtuluş Savaşı'nı öteleyen, Atatürk ilke ve inkılaplarını azaltan, öğrencilerin ilgi duymayacakları sınıflara doğru kaydıran bir anlayış mevcut. Öğrencinin daha önce alması gereken bilgiyi geç verirseniz, öğrenci o Cumhuriyet kültürünü alamaz. Atatürk'ü yok sayan, 15 Temmuz'u öne çıkaran bir anlayış koyulmuş'' dedi.

CİHAT KAVRAMI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Müfredatta yer alan ''Cihat'' konusununda da eleştirilerde bulunan Kara, ''Cihat'' kavramının müfredatta olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Kara, ''Daha önceki müfredatlarda bu olmamasına karşın, insanların yaşam tarzına karışan bir gençlik oluştu. Bunun sebebi gençlerin, devlet kontrolünde olmayan cemaatlerde, yurtlarda cihat kavramını öğrenmesi. Şimdi bu kavram bütüne yayılmaya çalışılıyor. Zaten cemaatlerin kurumlarında bu kavram öğretiliyor. Biz devlet okullarında bilimsel eğitim verilmesi gerektiğini düşünürken, bu eğitim devlet müfredatına koyuluyor. 15 Temmuz darbe girişimine giden yolda cemaatin devlet kurumlarını ele geçirmesinin önünün açılması gibi, bu müfredatla cihatçı anlayışın yayılmasının önü açılacak. Bu tarikatlerin, cemaatlerin yetiştirdiği öğrenciler artık devlet okullarında yetişecek ve daha içine kapanan, bilimsel eğitimden uzaklaşan bir Türkiye Cumhuriyeti ve gençliği olacak. Ortadoğu toplumlarının yaşadıkları öğretilecek, bu toplumların yaşadıkları sıkıntıları biz de yaşayacağız diye endişe ediyoruz. Biz böyle olmasın diye uyarılarda bulunuyoruz ve bulunmaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU