İşaret Dili Eğitmeni Tugay Kurtgözlü, Samsun'da bir ilki gerçekleştirerek işitme engelliler için tiyatro oyunu sahneleyeceklerini söyledi. Kurtgözlü, Atakum Belediyesi'nin desteğiyle sahnelenecek oyunda işaret dili öğrenen duyabilen ve konuşabilen insanlarla, işitme engellilerin sahne alacağını; seyircilerin büyük bölümünün ise işitme engellilerden oluşacağını söyledi

Atakum Belediyesi'nin desteğiyle Samsun'da bir ilk gerçekleştirilmek üzere. İşaret dili eğitimi alan işiten ve duyan insanlarla, işitme engelliler aynı sahnede buluşarak, işitme engelliler için tiyatro oyunu sahneleyecekler. Provaları devam eden oyun için en büyük çabayı gösterenlerden biri de İşaret Dili Eğitmeni 22 yaşındaki Tugay Kurtgözlü. Genç eğitmen Burcu Düzgün'ün sorularına verdiği cevapla, yaptıkları çalışmayı, zorluklarını, tatlı yönlerini ve daha bir çok merak edileni anlattı.

DÜZGÜN: Sizi tanıyabilir miyiz?

KURTGÖZLÜ: İşitme engelli bir aileden geliyorum. Aslına bakarsanız bu alandaki bu duyarlılığımda ailemin işitme engelli olmasından kaynaklanıyor. Yaklaşık 7 yaşımdan bu yana işaret dili tercümanlığı yapıyorum. Tabii 18 yaşımda durum birazcık değişti, hem tercümanlık yapmaya başladım hem de eğitmenlik hayatım başladı. Dolayısıyla yaptığım tercümanlık profesyonel boyut kazandı.

DÜZGÜN: Profesyonel boyuta geçiş esnasında ailenizin yanı sıra etrafınızda işitme engelli başka bireyler var mıydı?

KURTGÖZLÜ: Yaklaşık yüz elli arkadaşım işitme engelliydi, benim işitme engelli tercümanlığını mesleğe dönüştürmemde onların katkısı çok büyük oldu. Örneğin yedi yaşında işitme engelli arkadaşım hastalanıyor ve doktorlarla iletişim kuramıyordu o anda devreye çözüm olarak ben giriyor ve bu iletişimi sağlıyordum. Bu da benim için tecrübe anlamına geliyor. Bu tecrübeler ilerleyen süreçte de işaret dilini daha iyi öğrenmemi sağladı. Bunun dışında öğrendiğim işaret dili sayesinde ulusal ve uluslararası organizasyonlarda da yer almaya başladım ve dediğim gibi on sekiz yaşımdan bu yana da profesyonel olarak eğitmenlik hayatıma da devam ediyorum. Ayrıca zaman içerisinde işitme engelli arkadaşlarımın da sayısı arttı şu anda çok daha fazla işitme engelli arkadaşım var. Birlikte eğitimler düzenliyoruz projeler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmaların en sonunda da engelli arkadaşlarımızla bir karar vererek Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübünü kurduk.

DÜZGÜN: İşaret Dili Tiyatrosu ve Korosunun temelleri de böyle atıldı diyebilir miyiz?

KURTGÖZLÜ: Evet, kesinlikle temeller bu çalışmalarımız sayesinde atıldı ve şimdi de devam ediyor

DÜZGÜN: İşaret dili öğretirken bu dilin sizin anadiliniz olmasının avantajlarını yaşadınız mı?

KURTGÖZLÜ: Aslında ben bir hastanede eğitmenlik hayatıma başladım. Yine işitme engelli bir arkadaşımı hastaneye götürmüştüm oradaki personelle işitme engelli arkadaşımız arasında bir iletişim problemi yaşandı hatta iletişim kurulamadı ve ben o iletişimi sağladıktan sonra hastane yetkilileri bana geldi 'siz bunu eğitmenlik boyutunda düşünmez misiniz? Bizim buna ihtiyacımız var. Bize bir eğitim verin. Biz de işitme engelli bireylere kendi dilleriyle hitap etmek istiyoruz' dediler. Sonrasında da olur mu olmaz mı diye düşünürken bir baktım ki aslında eğitim vermeye başlamışım.

DÜZGÜN: İşaret dili öğretirken zorlandığınız noktalar oluyor mu?

KURTGÖZLÜ: Zorlandığım kısım aslında şurası her grubumda eğitime başlamadan önce büyük bir heyecan yaşıyorum hani ne diyeceğim ne yapacağım gibi sorular soruyorum kendime. Şahsım adına en çok zorlandığım nokta da burası oluyor. O heyecanı yenmek. Onun sonrasında zaten bildiğim ve sürekli yaptığım iş olduğu için dersler başlıyor ve süreç ilerliyor. Eğitmenliğe başladığımda ilk işim bir kelime listesi hazırlamak ve bir program yapmak olmuştu. Esasen çalışmalarıma hala o programımı uygulayarak devam ediyorum. Buna etkinlikler ya da diğer çalışmaları ekliyoruz ve her yeni grupta da grubun düzeyine göre değişiklikler yapıyorum.

DÜZGÜN: Eğitim tamamlandığındaki hissiyatınız ne oluyor? Bu mutluluğunuzdan bahseder misiniz?

KURTGÖZLÜ: Her ekipte dersleri bitirdikten sonra içimde şöyle bir mutluluk oluşuyor: İşitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir adım attım buna yardımcı oldum. Gerçekten de şunu görüyorum ki bugün eğitim verdiğim bütün arkadaşlarım engellilerle birebir temasta, güzel bir iletişim halinde ve gerçekten de onların hayatını kolaylaştırıyorlar. Bu da insanda bir mutluluk oluşturuyor. Çünkü bu çok zorlanılan bir konu onların bir dilleri var ve kendi dillerinde iletişim kurmak istiyorlar ama bir engel var bu engel aşılınca insan gerçekten çok mutlu oluyor.

DÜZGÜN: İşaret Dili Tiyatrosu ve Korosu fikri nasıl oluştu?

KURTGÖZLÜ: Bizler bu koro projesini uzun zamandır planlıyorduk. Fakat bununla ilgili aslında bir desteğe bir yol gösterici ağabeye ihtiyacımız vardı. Eğitim grubumuz başladıktan sonra Atakum Belediye Başkanı Sayın İshak Taşçı bu projemizin hayata geçmesini sağladı.

DÜZGÜN: Fikrinizi ilk olarak Başkan İshak Taşçı ile mi paylaştınız?

KURTGÖZLÜ: Evet, kendisi de bizi duyarlılıkla dinledi ve destek oldu. Bizlerde ekip olarak zaten hazırdık ve çok enerjik heyecanı yüksek bir ekibimiz var. Gerçekten de bir şeyleri değiştirmek ve farkındalık yaratmak istiyorlar. Başkanımızın desteğini de hissettik ve projenin hayata geçmesini sağladık. İstanbul'dan alanında uzmanlaşmış eğitmenimizi getirdik. Eğitmenimiz bu konu ile ilgili eğitimlerini sürdürdü.

DÜZGÜN: Bu eğitim süreci nasıl ilerledi?

KURTGÖZLÜ: Eğitmenimizin yalnızca üç günü vardı ve bu üç günde sıkıştırılmış bir programla eğitimleri verdi. Şunu gördüm ben Ekibimiz çok zorlanmadı biran önce adapte oldular. Şuanda eksiksiz olarak grubumuz gösteriye hazır. Ancak biz çalışmalarımızı sürdüreceğiz belli zamanlarda toplanmaya devam ediyoruz.

DÜZGÜN: Birazda ekipten bahsedecek olursak kimlerden oluşuyor bu ekip?

KURTGÖZLÜ: Atakum Belediyesinin Halk Eğitimle ortaklaşa bir işaret dili kursu vardı ve bu kurs benim eğitmenliğimde sürüyordu. İşte ekibimizde bu kursa katılan gruptan oluşuyor. Koro ve tiyatroda yer alanların farklı farklı meslekleri var içlerinde öğretmenimiz, doktorumuz, öğrenciler var. Bütün katılımcılarımız meslekleriyle ilgili zaman sorununu aşarak geldiler. Vakitlerini ayırarak grubumuza dahil oldular.

DÜZGÜN: Bu ekip bundan sonraki süreç için neler planlıyor?

KURTGÖZLÜ: Bizler çok kolay müzik dinleyebiliyoruz ya da tiyatro izleyip bundan keyif alabiliyoruz ama işitme engelli arkadaşlarımız bunları yapamıyorlar. Küçüklüğümden şunu hatırlıyorum ben televizyonun karşısına geçip haberleri dizileri ailem işitme engelli olduğu için çeviriyordum. Bizlerde düşündük ve dedik ki biz problem yaşamadan tiyatro izliyor müzik dinliyorsak bunu yaşamaya engelli arkadaşlarımızın da hakkı var, onlara kendi dillerinde ulaşalım. Bundan sonraki çalışmalarda da ekibin devamlılığını sağlamayı amaçlıyoruz. Yeni arkadaşlarımız eklenecek daha da büyüyerek devam edeceğiz. Bizler en başta duyabilen ve konuşabilen bir ekiple başladık ancak ilerleyen zamanda bu ekibe işitme engelli bireylerde dahil olmaya başladılar onların ilgisini çekmeyi başardık. Bizim amacımız bir kıvılcım yakmak bunu yaptığımızda işitme engelli arkadaşlarımızda kendi tiyatro ekibini kurmak isteyecekler.

DÜZGÜN: Sizin ekibinizin diğer şehirlerdeki ekiplerden farkı nedir?

KURTGÖZLÜ: Bu tür çalışmalar genelde İstanbul Ankara gibi şehirlerde yapılıyordu Samsun'da tekiz. Şüphesiz bu bir kıvılcım yakacak Türkiye'de ses getirecek büyük projeler yapacağız.

DÜZGÜN: Şuan ki ekip daha çok konuşabilen ve duyabilen kişilerden mi oluşuyor ekipteki engelli kişi sayısı nedir?

KURTGÖZLÜ: Evet, ekibimizde duyabilen ve konuşabilen insanlar daha fazla işitme engelliler tiyatroya biraz yabancı kalmışlar aslında bu doğal bir süreç. Çünkü bu zamana kadar onlara hitap edecek bir tiyatro yoktu. Onlarda dahil olmak istemiyor. Artık onlara hitap eden bir koro ve tiyatro var bu sürecin sonunda inanıyorum ki hepsi gruba dahil olmak isteyecekler. Çünkü ilgilerini çok çekebilecek bir konu var artık.

DÜZGÜN: Projenizin uzun vadede amaçları arasında neler var?

KURTGÖZLÜ: Tiyatro ve koro çalışmalarımızın yanı sıra sosyal sorumluluk projelerimiz de sürüyor. Örneğin biz engelli arkadaşlarımız için haber çevirisi yapmak istiyoruz. Onun dışında istihdama yönelik, sosyal, kültürel çalışmalarımız da var. Bir derneğimiz var burada EKPSS'ye yönelik işaret dili eğitimleri veriyoruz. Psikolojik danışmanlığa yönelik projelerimiz var gönüllülerimiz çalışmalarını sürdürüyor.

DÜZGÜN: Proje yakın çevrenizi de etkiledi mi onlar nasıl karşıladı?

KURTGÖZLÜ: Proje duyulmaya başladığında yakın çevremdeki birçok insan bana ulaştı ve bu projeye dahil olmak istedi. Yani çok güzel tepkiler aldık. Ailemde çok güzel karşıladılar onlara sürpriz oldu.

DÜZGÜN: Projeye dahil olmak isteyen ancak işaret dili bilmeyen bir kişi için neler önerirsiniz?

KURTGÖZLÜ: Biz belli zamanlarda işaret dili eğitimleri düzenliyoruz. Öncelikle bu eğitimlere katılabilirler. Belediyeler kurslar açıyor.

DÜZGÜN: İşaret dilini tamamen öğrenmek için ne kadar süreye ihtiyaç var?

KURTGÖZLÜ: 3 aylık bir zaman diliminde temeller atılmış oluyor. Ancak gerisi pratiğe bağlı eğer pratik yapılmazsa unutulabilir. Kişilerin tekrar yapması çok önemli tıpkı bir yabancı dil öğreniyor gibi, düşünmeliler ve bol bol pratik yapmalılar. Derneğimize gelerek işitme engellilerle pratik yapabilirler.

DÜZGÜN: Günümüzde işaret dilini öğrenmek isteyen insan sayısında bir artış mı var?

KURTGÖZLÜ: Kesinlikle bir artış var. Bazı büyük firmalar, çeşitli kurumlar işaret dili eğitimi almak istiyor. Bu konuda Samsun'da da çok güzel çalışmalar var.

DÜZGÜN: Tekrar projeye döndüğümüzde Samsun'da artık bir işaret dili tiyatrosu ve korosu var peki onlar gösterilerini sergilemeye ne zaman başlayacaklar?

KURTGÖZLÜ: Bizler 24 Nisan için bunu düşündük provalar devam ediyor. Bir aksilik olmaması durumunda bu etkinliğimizi gösterime sunacağız. Herkes bunu izleyebilecek.

DÜZGÜN: 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatının Samsun'a katkıları ve sizin mesleğinize yansımaları neler olacak?

KURTGÖZLÜ: Öncelikle şunu söylemek istiyorum bu olimpiyatların Samsun'da yapılması çok büyük bir ivme kazandırdı. Hiç ulaşamadığımız işitme engelli arkadaşlarımıza ulaşmaya başladık ve onlarda canla başla çalışmaya başladılar. Bu olimpiyatlarda ülkemizi ve şehrimizi en iyi şekilde temsil etmek için antrenmanlarımız devam ediyor. Samsun'a ekonomik ve kültürel bağlamda katkıları da büyük olacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük organizasyonlarından biri Samsun'da yapılacak bu mutluluk verici. 10 bin kişi alanda olacak farkındalık için çok önemli. Benim mesleğime katkısı da şu oldu eğitim almak isteyen çok fazla insan var. Bu sayıda artış oldu. Hedefimiz olimpiyatlara kadar bütün Samsun'a işaret dili eğitimi verebilmek. İnanıyorum ki bu olimpiyatlarda bizler Atakum İşitme Engelliler Spor Kulübü olarak birçok branşta ülkemizi temsil edeceğiz.

DÜZGÜN: Bu noktada kulüp çalışmalarınızdan da söz edelim

KURTGÖZLÜ: Kulübümüzde şu anda 70 lisanslı sporcu bulunuyor. Onun dışında 110 tane üyemiz var. Faaliyetlerimiz devam ediyor haftada üç dört sporcu kulübe dahil olma isteğiyle bizlere geliyor. Bizde yönlendiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde kulübümüz işitme engelliler güreş müsabakalarına katıldı ve bu organizasyon kulübümüzün katıldığı ilk organizasyondu. Bu müsabakada Türkiye şampiyonu çıkarttık. Bu sporcumuz şu anda milli takım kampında bizi 2017 olimpiyatlarında temsil edecek. Güzel bir destek var karşılığı da verilecek. Yoğun bir çalışma programı uygulanıyor. Heyecanımız çok büyük.

DÜZGÜN: Dernek çalışmalarına da kulüp çalışmalarıyla birlikte mi başladınız?

KURTGÖZLÜ: Evet, her ikisine birden başladık 2015'in ortalarında başladı çalışmalarımız ve kısa süre içinde çok büyük yol kat ettik. Ulusal bazda tanınır hale geldik.

DÜZGÜN: Son olarak neler söyleyeceksiniz?

KURTGÖZLÜ: Özellikle ailelere önerim çocuklarını işaret dili öğrenmeleri noktasında teşvik etmeleri 2017 olimpiyatları bir fırsat olarak değerlendirilmeli. Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel şeyler olacak.

DÜZGÜN: Teşekkür ederiz