Ordu'da bir fındık firmasının perakende satış müdürü Müslüm Davutoğlu, yaptığı açıklamada, 2014 yılı mart ayının sonunda Doğu Karadeniz'de etkili olan zirai donun ardından kavrulmuş fındık fiyatının rekor üstüne rekor kırdığını hatırlattı. En son 1 kilogram fındığın raf fiyatının 80 liraya kadar çıktığını söyleyen Davutoğlu, "Bundan dolayı uzmanların da sağlık için günde bir avuç tüketilmesini önerdiği fındığın tüketimi de azalmıştı" dedi.

KİLOGRAMI 40 LİRA
Serbest piyasada kabuklu fındığın kilogram fiyatının 20 liranın üzerine çıkmasıyla kavrulmuş fındığın raf fiyatının ciddi oranda artış gösterdiğini anlatan Davutoğlu, "Bu sezon ise fındığın rekoltesi hayli arttı. Bu rekolte artışından dolayı fındığın raf fiyatı da otomatik olarak düşmeye başladı. Geçen yılın aynı döneminde 80 liradan satışa sunduğumuz 1 kilogram kavrulmuş fındığın kilogramı şimdi 40 liradan satışa sunuluyor" diye konuştu.

TÜKETİM ARTMAYA BAŞLADI
Geçen yıl fiyatı el yakan fındığın tüketiminin düştüğünü de söyleyen Davutoğlu, "Ancak fiyatların yeniden eski seviyelerine gerilemesiyle tüketimi de artmaya başladı. Geçen yıl çok az miktarda, adeta gram gram fındık alan vatandaşlarımız bu yıl daha fazla fındık almaya başladı. Kimi vatandaşımız fındığı evinde tüketmek için alıyor, kimi vatandaşımızın ise yurt içi ve yurt dışındaki akrabalarına hediyelik olarak gönderiyor" ifadesini kullandı.

BEKLENEN BİR DURUMDU
Bir başka firmanın satış sorumlusu Engin Dilmen de kavrulmuş fındığın raf fiyatının geçen seneye oranla 40 lira kadar düştüğünü belirterek, "Bu beklenen bir durumdu. Şimdi vatandaşlarımız daha ucuza fındık tüketebilir" dedi.

İÇ TÜKETİM ARTMALI
Öte yandan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de fındığın raf fiyatının gerilemesine sevindiklerine işaret ederek, "Biz fiyatların daha da gerilemesi taraftarıyız. Fiyatlar biraz daha düşerse fındıkta iç tüketim artar. Biz iç tüketimin artmasını çok önemsiyoruz. Ayrıca fındığın faydaları saymakla bitmiyor. Fiyat daha uygun olursa vatandaşlarımız daha ucuz fındık tüketebilecek" dedi.