Samsun Çağdaş Hekimler Grubu, Ay Işığı konuşmaları kapsamında Türk Tabipler Birliği Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Gülriz Erişgen'in konuşmacı olduğu ''Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet'' paneli gerçekleştirdi. TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi'ndeki panele, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı. Panelde ayrıca, görevleri başında şehit düşen Dr. Kamil Furtun ve Op. Dr. Aynur Dağdemir'in hayat hikayeleri paylaşıldı.

ÇARESİZLİK DURUMU HAKİM
Samsun Çağdaş Hekimler Grubu adına panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Psikiyatrist Gülay Oğuz, bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlamayacaklarını belirterek, ''Biz bu yıl, bu günü şiddette kurban giden arkadaşlarımızı anarak ve şiddeti kınayarak geçireceğiz. Hepinizin bildiği gibi, biz hekimlerde son dönemlerde yaşadığımız artan şiddetten dolayı bir tükenmişlik sendromu ve öğrenilmiş çaresizlik durumu hakim. Hekimler artık meslek örgütlerine nasıl olsa bir çözüm olmayacak diye üye olmuyorlar. Umarız bu toplantılar sayesinde tekrar birlikte bir şeyler yapabileceğimize karar verebiliriz'' dedi

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENDİ
Sağlıkta şiddetin görmezden gelinemez bir hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Gülriz Erişgen ise ''Bu şiddet artık o kadar acıtıyor ki, Türk Tabipler Birliği'nin eskiden yapılmış çalışmaları olsa da kanuni bir yaptırımı yok. Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları var ama yetmiyor. Biz ısrarla bu koşullarda sağlık hizmeti verilirse şiddetten arındırılamayacağını söylüyoruz. Niceliğe yönelik, hastayı müşteri haline getiren sistem bu şiddetten sorumlu. Müşteri memnuniyeti de azalmaya başladı. Gerçekten sağlık çalışanları ve hekimler tükendi. TTB'nin yaptığı çalışmalarda daha çok asistan hekimlerin, kadın ve genç hekimlerin şiddete uğradığı ortaya çıktı. Üstelik şiddetin niteliği de fiziki olarak değişti. Yani sözlü şiddet bütün hekimlerin günlük hayatının bir parçası oldu ve bunu artık kanıksadılar. Sağlık çalışanları ancak fiziksel şiddete maruz kalınca 'Şiddete uğradım' diyebiliyor'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU