Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Figen Akın, Merkez Katı Atık Depolama Tesisi'ne ve Çarşamba İlçesi'nde bulunan tesislere günde toplam bin 105 ton çöpün geldiğini ifade etti. Akın, 2 milyon 775 bin metreküplük depolama alanı olan merkez tesislerde yapılan işlemlerle çöplerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldığını dile getirdi.

ÇÖPTEN ENERJİ ELDE EDİLİYOR

Samsun Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi'nin 10 milyon avro bütçeyle 2008 yılında yapıldığını ve 24 saat esasıyla günde 60 çöp kamyonunun atık taşıdığını ifade eden Akın, ''Şu anda Çarşamba'daki tesisimizle birlikte Samsun'un 17 ilçesinden gelen çöpler bu sahalarda depolanıyor. Gelen çöpler öncelikle geri dönüştürme tesislerimizde ayıklanıyor. Tesisimizde, biyogaz üretiyoruz; aynı şekilde çöp sahasında enerji elde ediyoruz. Her biri 1.2 megavat saatlik 6 makineyle 5.5 megavat saatlik enerji elde ediyoruz. Çarşamba ve merkez sahamızda elde edilen enerjiyle aylık 30 bin hanenin aylık enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeydeyiz. Biyogaz tesisimizde şu anda 100 tonluk atıkla denemelerimiz devam ediyor. Tesisten çıkan sıvı ve katı gübrenin tarım alanlarında kullanılması için AR-GE projeleri yürütüyoruz. Ambalaj gibi ekonomiye katkı sunacak ürünleri ayrıştırıyoruz. Bunun yanı sıra sahamızın ömrünü de arttırmayı hedefliyoruz. Sahamızda enerji elde eden firmanın dış bacalarından çıkan ısıdan yararlanmak için de SASKİ'nin arıtma çamurlarını getirerek biyo kurutma tesisi kuruldu. Analiz sonuçlarına göre de geri kalan ürünü çimento fabrikalarına yakıt olarak göndermeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Merkez sahada 875, Çarşamba'da bulunan çöp sahasında da 230 ton olmak üzere günde bin 105 ton çöpün toplanarak sahalarda depolanıp işlem görmeye başladığını belirten Akın, ''Bu rakam mevsimlere göre değişiklik gösterebiliyor. Bu çöpün yüzde 4.5 gibi bir oranını geri dönüştürüyoruz. Ama yüzde 30'a yakın hacim kazanıyoruz" dedi.

TEKNOLOJİ SAHANIN ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Her atık sahanın bir ömrü olduğunu ancak yapılacak çalışmalarla kapasite azaltılarak bu ömrün uzatabileceğini söyleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Fatih Kurtbay ise, ''Bizim hedefimiz bu ömrü uzatmak. Teknolojik gelişmelerle birlikte ömrümüzün üzerine 10 yıl daha koymak gibi bir şansımız olacak. 2008'de tesisi planladığımızda 400 tona yakın atık vardı. Büyükşehir yasasından sonra 2 katına çıktı. Personel sayımız da arttı. Şu anda çöp serilmesi ve sıkıştırılmasında 13, sterilazyonda 8, geri dönüşüm tesisinde 150 personel olmak üzere 255 personelimiz çalışıyor. İşi güzel tarafı bu tesiste çalışanların çoğu kadın ve sahanın çevre köylerinde oturuyor. Çöp çok teknik iş değil gibi görünüyor ama ciddi bir teknolojik ve teknik altyapısı var. İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde bu tip tesisler bizden daha uzun süredir daha organize çalışıyorlar. Ama Samsun da diğer büyükşehirlerin hemen arkasında, üçüncü sırada görüyoruz. Yapılacak çok iş var, iyi bir organizasyonla işlerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz'' dedi.

Zerrin SOMUNCU