2017 yılı fındık hasadına sayılı günler kala külleme hastalığı yüzünden fındıkta dökülmeler yüzde 50 seviyelerine çıktı. Külleme hastalığının 2017 sezonu öncesi rekolteye ciddi şekilde etki edeceğini belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 'Baktığınız zaman yer yer yüzde 50 dökülen bahçelerimiz var. Özellikle yüksek kesimlerde şu anda fındık daha olmamış ve hasat edilecek noktaya gelmemiş' dedi.

ÇÖZÜM ÜRETMEMİZ GEREKİYOR

Fındık tarımının değişik noktaya gelmeye başladığını ifade eden Karan, 'Önceleri gurbetçilerimiz geliyordu fındığını toplayıp gidiyordu fakat tarımda bu olanakların dışında bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Şimdi eskisi gibi değil, 1 sene bahçe içinde olmamız gerekiyor. Küllenme hastalığı 2-3 yıldır bahçelerimize musallat oldu, bunun da önüne geçemiyoruz. Bu yıl da küllenmeden dolayı dökülmeler başladı. Baktığınız zaman yer yer yüzde 50 dökülen bahçelerimiz var. Özellikle yüksek kesimlerde şu anda fındık daha olmamış ve hasat edilecek noktaya gelmemiş. Bununla beraber küllenme ile mücadele edenler, ilaçlayanlar, gübre yapanlar, iyi bir hava sirkülasyonu yapanlarda dökülme çok görülmüyor. Fındık tarımında artık üretici bahçesinde varsa harmanda da olacak. Bahçesinde çalışmıyorsa olması zor. Bu da tabi ilimiz açısından da kötü bir durum. Artık tarımla uğraşan kişi tarım arazisinde çalışacak' şeklinde konuştu.

ALICI DA SATICI DA İNSAFLI OLMALI

Yeni sezon öncesi bir fiyat vermekten kaçınan Karan, üretici acısından belli bir fiyat vermenin doğru olmayacağını kaydetti. Üretici tarafından yeni sezonda beklentilerin çok yüksek olduğunu vurgulayan Karan, 'Ürün belli bir maliyetin altında satılırsa kaynaklarını kurutmuş oluruz. Tabi bu fındık maliyetleri geçen yıla göre çok azdı, 50 kilo fındık alınan yerde maliyet 16 TL iken, bugün fındık fiyatları 9 TL seviyelerinde, yani geçen seneki maliyetin altında satılıyor. Alıcının da, satıcının da insaflı olması lazım, çok maksimum fiyatları kafasından geçirmemesi lazım. Bizim üretici açısından 12 TL'nin altında bir fiyat düşünmüyor ama alıcı açısından da mantıklı durum düşünüyoruz' diye konuştu.