Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, Haberaks TV ekranlarında yayımlanan Burcu Düzgün'ün sunduğu Haberin Sesi programında ekonomiye dair gelişmelerin yanı sıra kanunlaşması planlanan kuyumculuk kanun tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ALT YAPISI OLUŞTURULDU
Kuyumculuk mesleğinin çok fedakarlık istediğini dile getiren Özman, "Finans içindeki diğer sektörlerin borsa, bankalar, finans kuruluşları, aracı kuruluşlar hepsinin özel kanunları var ve bu kanunlar neticesinde ticari faliyetlerini sürdürüyorlar. Kuyumculuk sektörü finans sektörünün kalbinde duran bir sektör olmasına rağmen kendine ait bir kanunu yoktu. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana ve Samsun Kuyumcular Odası olarak hazırlık çalışması yaptık ve bir hukukçumuzla bunun alt yapısını oluşturduk" ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ KORUNMUŞ OLACAK
Samsun'daki bazı kuyumcuların Kuyumcular Odası'na, bazılarınınsa Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı olduğunu dile getiren Özman, bunun çift başlılık yarattığını ve sorun yaşadıklarını ifade etti. Bu sorunun sadece kuyumcuları değil toplumu da ilgilendirdiğini kaydeden Özman "Örneğin bir hırsızlık olayı olduğunda hırsızlık neticesinde elde edilen bir altının bozulması ve bu konunun takibi noktasında bu çift başlılık ortadan kaldırılmalı" dedi.

Özman açıklamalarını şöyle sürdürdü: "17 ilçemiz var bu ilçelerimizdeki kuyumcularımızın birbiriyle ilişkisi yok çünkü onlar bir çatı altında değil, her biri bağımsız. Bu sadece kuyum sektörünü değil tüketicileri de etkiliyor, ürün kontrolleri, ürün fiyatlaması, ürün kalitesi, ayar kontrolleri, hırsızlık, sahte ürünlerle mücadele de ortak karar almamız gerekiyor ancak böyle bir durumla karşılaşıldığında disiplin mekanizması yok. Sosyal bir sorun bu. Sektörün önüne kurallar bütünü koyabilmek için bir kuyumculuk kanunu şart. Biz bu özel kanunla kurulmuş odaların hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca Türkiye genelinde her şehirde bir oda olmalı ki bu bütün ilçelerdeki kuyumcu varlığını da bir çatı altında toplayabilsin. İllerdeki kuyumcu odalarının da İstanbul'da kuyumcular birliği adı altında bir araya gelmesini istiyoruz. Bu birliğin alacağı kararlar nihai karar olmalı. Kanun metnimiz hazırlandı. Çalıştay yapılacak ve sonucunda artık Ankara'ya gitip kanun metnini sunacağız. Bu kanun, kuyumculuk sektörünün hem önünü açacak, hem düzenli ve sağlıklı ilerleyecek.Tüketici de maksimium korunmuş olacak ve rahatça alışveriş yapabilecekler."

Pirsu DÜZGÜN