Bir şehrin medenileşmesi, şehir insanın kimlikli ve kişilikli bir şekilde yaşayabilmesi için şehrin sahip olduğu bütün değerleri bilmesi gerektiğini belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, 'O şehrin insanının o şehir ile birlikte yaşayan, o şehir ile birlikte büyüyen müzelerine sahip çıkması gerekiyor. Lütfen, gelin 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Samsunumuzun bütün değerlerini kent müzemizde görün. Çocuklarımızı getirin. Gelsinler burada zaman geçirsinler. Burada çaylarını içsinler, burada kahvelerini içsinler. Çocuklarıyla birlikte şehrin sahip olduğu bütün değerleri görsünler' dedi.

Müzeye gelen vatandaşların kendileriyle ilgili bir şeyler bulacağını ifade eden Çamaş, 'Ben inanıyorum ki, Samsun'da yaşayan herkes bu müzeyi gezdiği zaman kendinden bir şeyler bulacak. Çocukluğunda sek sek oynadığı sokaktan bir şey görecek. Çocukluğunda oyun oynadığı gazoz kapaklarını görecek, misketleri görecek, topaçları görecek. Annesinin, babasının, dedesinin nasıl tütün diziyorlardı, nasıl dikiyorlardı onu görecek. Tarım hayatını görecek, sosyal hayatını görecek, çarşısını, pazarını görecek, yeme-içme kültürünü görecek' diye konuştu.

'YAŞAYAN MÜZE, YAŞAYAN KENT'

Sloganlarının 'yaşayan müze, yaşayan kent' olduğunu belirten Çamaş, 'Biz kentimizi müzemizde yaşatmak, müzemizi de kentimizin insanı ile yaşatmak istiyoruz. Eğer medeni şehirler statüsünde kendimize önemli bir noktada yer bulmak istiyorsak biz konuya iki açıdan bakmalıyız. Onlar, sahip olduğumuz değerler nelerdir ve bunlar nerede yaşatılıyor. Eğer yaşatıldığı yer Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi ise kentimizin müzesine sahip çıkalım' şeklinde konuştu.

Şubat 2013'te açılan Samsun Kent Müzesi'ni bugüne kadar toplam 160 bin kişi ziyaret etti.