Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, müftülere nikah kıyma yetkisi tanıyacak yasal düzenleme ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CUMHURİYET HEDEFTE

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikle, il ve ilçe müftülerinin de evlendirme yetkisine sahip olmasının hedeflendiğini belirten Akcagöz, "Getirilmek istenen düzenleme, basit bir düzenlemeden ibaret olmayıp, herhangi bir ihtiyaçtan doğmayan, direkt Cumhuriyet devrimini hedef alan bir düzenlemedir. Cumhuriyetle birlikte, çok hukuklu bir sistemden, herkes için geçerli olan tek bir hukuk sistemini benimsedik. Yani, dini inancı, etnik kökeni ne olursa olsun, herkes aynı şekilde evlenir ve aynı hukuki kaideye bağlıdır" dedi.

SAFSATADAN İBARET

Getirilmek istenen düzenlemenin toplumu ayrıştıracağını savunan Akcagöz,"Hükümet kanadından, bu düzenleme ile birlikte resmî nikahın yaygınlaşacağı iddiaları gerçek dışıdır. Dünya tarafından kabul gören ve gıptayla bakılan laik Türkiye'nin en büyük kazanımı olarak kabul edilen tek hukuk sistemi bertaraf edilmek istenmektedir. Hedeflenen, laik hukuk sistemidir. Kadınları korumaya matuf bir düzenleme olduğu görüşü de safsatadan ibarettir" diye konuştu.

100 YIL ÖNCEYE DÖNERİZ

Müftülerin, din işleri ile ilgilenmek ve hatta dini konularda halka yol göstermek gibi yine kanundan kaynaklanan görevleri olduğunun altını çizen Akcagöz, "Nüfus Hizmetleri Kanunu ile adeta arkadan dolanarak Türk Medeni Kanunu'nun, evlendirme ile ilgili getirmiş olduğu hüküm ortadan kaldırılmak istenmektedir. Artık bu kadarı da fazla diye niteleyeceğimiz bu düzenlemeyi savunmak büyük bir gaflet ve aymazlıktır. Hükümetin, kadınları korumak gibi bir gayesi yoktur. Cumhuriyet Halk Partisi direnmese, bir gecede cinsel istismar suçlarında bile istismarcıyı koruyan yasal düzenlemelerin birer birer kanunlaşacağı asla unutulmamalıdır. O nedenle, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi, başka siyasi saiklerle ortaya atılmıştır. Ülkenin adeta 100 yıl öncesine dönmesi hedeflenmektedir" ifadelerine yer verdi.