Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) yeni fındık sezonunda da piyasada olması gerektiğini belirterek, 'Rekoltenin yüksek olmasının beklendiği bu sezon TMO'nun piyasada olması üretici ve tüccar açısından sektörü rahatlatacaktır' dedi.

TMO PİYASAYA GİRMELİ

Geçen sezon fındık fiyatlarının hayli düşmesi üzerine TMO'nun piyasaya girerek sektördeki olumsuzlukları dengelemeyi başardığını belirten OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, bu sezon da aynı dengeleyici görevin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Bu yıl fındık rekoltesinin yüksek olmasının beklendiğini dile getiren Ünal, 'Bu yıl geçen yıldan daha önemli olacak. Çünkü fındık rekoltesinin yüksek olacağı görülüyor. Dolayısıyla TMO'nun aslında fındığın arz fazlası dönemlerde piyasada olması elzemdir. Piyasada manipülasyonların yaşanmaması için TMO'nun piyasaya girmesi gerekir. Ancak hasat zamanı geldi, tarihler belli oldu buna rağmen TMO'dan herhangi bir açıklama gelmedi. TMO bir an önce piyasada olacağına yönelik açıklama yapmalıdır. Hatta piyasada olacağını hissettirmesi bile psikolojik yönden olumlu etki yapacaktır' diye konuştu.

ERKAN HASAT YAPMAYIN

Üreticilere de seslenen Ünal, fındığın erken hasat edilmemesi çağrısında bulundu. Erken hasadın ülke ekonomisine yılda 2-3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığın başta aflatoksin olmak üzere ürünün kalitesini bozan sonuçlar doğurduğunu belirten Ünal, 'Fındık çeşitlerinin hepsinin aynı anda hasat olumuna gelmedi. Bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna gelmesi beklenmelidir. Kaliteli ve bol ürün almak ve uzun yıllar bu verimin devamını sağlamak için, fındık hasadına açıklanan hasat tarihlerinde başlamak ve uygun hasat yöntemlerini uygulamak gerekmektedir' şeklinde konuştu.