Samsun ekonomisini geliştirmek amacıyla Samsun Valiliği'nce düzenlenen İl Ekonomi Toplantısı'nın ikincisi Vali Yardımcısı Recep Yüksel başkanlığında SASKİ toplantı salonunda gerçekleştirildi. Ekonomi paydaşı kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının Samsun ekonomisiyle ilgili sunumlarını gerçekleştirdiği toplantıya ilk defa TMMOB'ye bağlı meslek odası temsilcileri de katıldı.

POTANSİYEL İSTATİSTİĞE YANSIMIYOR

Samsun'un 2004-2014 yılları arasındaki ekonomik faaliyetleriyle ilgili TÜİK ve resmi kamu kurumlarından elde edilen istatistiki verilerle bir sunum gerçekleştiren Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Alıç, ''Samsun gerek sanayi yapısı gerek sosyo kültürel imkanları gerek insan kaynakları potansiyeli ve gerekse geçmişten gelen ticaret geleneği sonucu bölgenin buluşma noktası olması sebebiyle Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kenti ve Türkiye'nin Karadeniz'e açılan kapısı. Tüm bu imkanlarıyla çok önemli potansiyeli barındıran da bir şehir. Ancak bu söylemlerimiz maalesef istatistiklerde görülememekte. Potansiyellerimizi öne çıkarmak istatistiklerde hakettiğimiz yeri almak için daha çok çalışmamız gerekiyor. Bunu başarabilmek için de ortak akıl kaçınılmaz. Elimizde bulunan resmi son 10 yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla rakamlarına baktığımızda durumu şu şekilde özetleyebiliriz. Samsun'un 2004 yılında toplam 7 milyar 40 milyon TL olan gayrisafi yurtiçi hasılası 2014 yılında toplam 24 milyar 335 milyon TL olmuştur. Samsun'un toplam gayrisafi yurtiçi hasıla payı 2004 yılında yüzde 1.22'yken 2014 yılında yüzde 1.19 olarak gerçekleşti. Samsun'un gayrisafi yurtiçi hasılası rakam olarak artmışken, pay olarak azalma eğiliminde'' dedi.

TARIMI İHMAL ETMEMELİYİZ

Samsun ekonomisinde sanayi sektörünün payının artarken, tarım ve hizmet sektörlerinin payının azaldığını söyleyen Alıç, ''Tarım sektörü gayrisafi yurtiçi hasıla payı 2004 yılında yüzde 2.30 iken, 2014 yılında bu pay yüzde 2.21 olarak gerçekleşti. Samsun'un tarım sektörü gayrisafi yurtiçi hasıla payı azalma eğiliminde. Sanayinin ülke kalkınmasında yaratacağı katkıyı bilen bir kurumun temsilcisi olarak, Samsun'un diğer illere göre karşılaşmalı üstünlüğe sahip olduğumuz tarım sektörünü ihmal etmememiz gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

LOJİSTİK KÖY UMUDU

Samsun'un gelecek projelerle ilgili avatajlı olduğu konuları da değerlendiren Alıç, sunumunda şu bilgilere yer verdi: ''Büyük ortaklarından birisi olduğumuz Lojistik Köy tamamlandığında ilimizin Lojistik Merkez olma iddiası gerçekleşmiş olacak. Daha da önemlisi tüm sektörlerin gelişiminde büyük katkı sağlayacak. Aynı zamanda medikal sektörün kentimizde yaratacağı etkinin farkındayız. Zira bu alanda dünyadaki en önemli 3 noktasından biriyiz. Geçmiş yıllarda otel ve yatak kapasitesinin azlığından kaynaklanan önemli kayıplar yaşadık ve bu sektörde geri kaldık. Ancak şimdi bu sorunu aştık ve eğer yeterli tanıtım yapılabilirse kentimize turizm geliri yaratabiliriz.''

Zerrin SOMUNCU