OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, suyun Türkiye ve dünya açısından önemini anlattı.

Prof. Dr. Demir, bütün dünyanın suyun anlam ve önemini kavramaya başladığını dile getirdi. 1992 yılında Rio de Janerio'da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda 22 Mart Dünya Su Günü ilan edildiğini ve her yıl farklı bir tema ile bütün dünyada bugünün kutlandığını hatırlatan Prof. Dr. Demir, "2016 yılının ana teması su ve istihdam olan bu çalışmalarda, özellikle dünyamızın kuraklık ve kıtlıkla karşı karşıya kaldığı dönemde suyun bir canlı hakkı ve ihtiyacı mı olduğu, yoksa bir meta mı olduğu tartışılmaktadır' diye konuştu.

TEDBİR ALINMALI
Prof. Dr. Demir, özellikle ilköğretimden başlayarak çocuklar ve gençlerin su ve çevre bilinci öğretilmesi gerektiğini ifade ederek, "Toplumun tüm kesimlerine suyumuzun sınırlı olduğunu, su kaynaklarımızın her geçen gün ihtiyaçlarımızı karşılamada yetersiz kaldığını, dünyayı bekleyen kuraklık, kıtlık gibi problemler ve temelde küresel değişimin sonucunda gelecek nesillere bırakacak suyumuzun her geçen gün azaldığını, dünyanın ciddi su kıtlığı ve su savaşları ile karşı karşıya olduğunu anlatmalı, bu günden tedbir alınmasını öğretmeliyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın bu anlamda hassasiyeti ve önemini, elimizdeki kaynaklardan başta Dicle ve Fırat olmak üzere komşularımızla ilişkilerimizi ve bizi bekleyen tehlikeleri kamuoyu ile paylaşmalı, toplumun duyarlı ve bilinçli hale getirilmesine çalışılmalıdır. Gelecek nesillere suyu bugünden taşımalıyız" dedi.