64 yaşındaki Mustafa Dursun, 20 yıl önce geçirdiği ameliyatların ardından hasta olmuş ve 18 yıldır yatağa bağımlı olarak yaşamını sürdürüyor. Dursun'u eşi Nezaket ve gelinleri Semra, Birsen ve Dilek hanım birlikte bakıyorlar. Mustafa Dursun, yatalak olduğu 18 yıldan beri sadece başını oynatabiliyor.

Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun İl Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nün ortak paydaş olduğu 'Evdeki Hayatlar Projesi' kapsamında, 18 yıldır felç nedeniyle yatağa mahkum olarak yaşayan Mustafa Dursun, evinde ziyaret edildi.

'Şimdi doktor ayağına geliyor'

Gözlerinden yaş akarak sadece kafasını oynatabildiğini ama hiçbir şeye isyan etmediğini söyleyen Mustafa Dursun, 'Yattığım yerden Allah'ı zikrediyorum. Kimseye isyan etmiyorum. İsyan edecek kadar hiçbir acizliğim yok. Benim sadece kafam oynuyor. Başka bir yerimi oynatamıyorum. Elim ve ayağım yok. Ayaklarım bazen kendi kendine kasılıyor. Ama kendim isteyerek ayaklarımı uzatamıyorum. Çok eskiden böyle evde bakım hizmeti diye bir şey yoktu. Doktora gidersen sağlık hizmeti alabiliyordun. Paranla gidersen bakılıyordun, paranla gitmezsen bakılmıyordun. Şimdi doktor ayağına geliyor. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Çünkü her şey var' dedi.

'Boynunda fıtık var deyip ameliyat ettiler, ondan sonra da felç oldu'

18 yıldır yatalak eşine bakan Nezaket Dursun, 'Eşim ameliyat olmadan önce yatalak değildi. 20 sene önce bel fıtığı diyerek belinden ameliyat ettiler. Daha sonra da boynunda fıtık var deyip ameliyat ettiler. Ondan sonra da felç oldu. Eşim belinden 2, boynundan ise 1 defa ameliyat geçirdi. Daha sonra da 2 elinden ameliyat oldu. Tam 18 senedir yatalak olarak yaşamını sürdürüyor. 20 senedir hastaydı ama yatalak olacak derecede değildi. Benim de hastalığım olduğu için eşimin ihtiyaçlarını tek başıma karşılayamıyorum. Gelinlerimle beraber işlerini hallediyoruz. Eşimi çocuk gibi banyoya götürüp yıkıyoruz. Eşim konuşabiliyor ve sadece kafasını oynatabiliyor. Elleri ve ayakları tutmuyor ve yürüyemiyor. Akli dengesinde bir sıkıntı yok' diye konuştu.

BİK İl Müdürü Mustafa Bayraktar yaptığı açıklamada, 'Ülkemizde insan sorunu yok, insanlık sorunu var. Ne oldu bize böyle. En hafif ifadeyle birbirimize tahammül edemez olduk. Toplumsal bilinç oluşturmaya çalıştırdığımız ve bugüne kadar ciddi mesafe kat ettiğini düşündüğüm 'Evdeki Hayatlar Projesi' ile sevgi, saygı ve hoşgörü ve anlayış alanında yeni bir sayfa açtık. Normalde yapılması gereken davranışlarımız geldiğimiz noktada özellikliymiş gibi görülüyor. Yıllardır evlerinde hastalarına bakan ailelere devletin göstermiş olduğu destek ve şefkatin yanında insanlarımızın da aynı hassasiyetle yaklaşması lazım. Bu proje kapsamında gittiğimiz evlerde gördüğümüz manzara gerçekten insanı etkiliyor. O dört duvar arasındaki sevgi, sabır, fedakarlık, adanmışlık ve yaşama tutunma çabası kelimelerle ifade edilemez' şeklinde konuştu.

Evde sağlık hizmetleri veren sağlık personelleri de 6 yıldır Mustafa Dursun'un durumunu takip ettiklerini söylediler.